Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 07 Veljača 2019 10:00

Relativno mirna protekla godina s vrlo malo zahtjevnih intervencija

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-A LIPIK - 

LIPIK - U prostoru Lovačkog doma HLD „Jelen Lipik“ održana je redovna izvještajna 136. skupština  Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lipik, kojoj su, osim članova DVD-a, prisustvovali predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Mladen Dolić, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović, predstavnici Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik, Vatrogasne zajednice Požeštine, Vatrogasne zajednice Grada Požege, DUZS Područni ured Požega, JVP Požege, JVP Daruvara te DVD-ova iz Velike, Jakšića, Brestovca, Požege, Novske, Okučana, Donjeg Varoša, Orahovice, Omanovca, Velikog Banovca, Filipovca, Pakraca, Dobrovca, Brezina, Gaja, Brekinske, Poljane, Antunovca i Marinog Sela, kao i drugi uvaženi gosti.

Predsjednik DVD-a Lipika Silvestar Zanetti otvorio je skupštinu, pozdravivši pri tome sve uvažene goste i članove, a zatim je tajnik DVD-a Lipik Ivica Osmak podnio izvješće o radu za proteklu godinu.

U tom je izvješću navedeno kako DVD Lipik broji 153 člana, od čega su 23 operativna, 32 izvršna, 4 pričuvna, 3 počasna te 2 vatrogasna veterana. Također imaju 35 članova vatrogasnog podmlatka i mladeži te 55 pomažućih članova.

- U protekloj godini u DVD Lipik je upisano troje novih članova, uglavnom mladih ljudi, a iz članstva je ispisano pet članova koji su zbog potrage za poslom i boljim životom otišli izvan Lipika, dok je jedan član – Zoran Perković nažalost preminuo - kazao je tajnik DVD-a. Napomenuto je kako su lipički vatrogasci redovito održavali sastanke upravnog odbora i zapovjedništva, te su intenzivno radili na preventivnim aktivnostima zaštite od požara, obukama, redovitim vježbama te pripremama za intervencije svih vrsta kojih srećom nije bilo puno. Također su radili i na održavanju zgrade DVD-a Lipik, a ulagali su i u novu vatrogasnu opremu. Prošle su godine dobili 1.200,00 kuna donacije od HVIDRA-e Kaštela te 4.000,00 kuna od Udruge prijateljstva gradova Neustadt an der Aisch i Lipika, ali i oni su bili na pomoći drugima. Tako su, dijelom i njihovim zalaganjem, vozila i opremu iz Tirola dobila mnoga dobrovoljna vatrogasna društva s područja Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije te DVD Stari Vitez iz BiH.

- Prošle je godine predano 157 vozilo iz Tirola u našu zemlju što je definitivno najveći projekt pomoći vatrogastvu u Republici Hrvatskoj -istaknuo je Ivica Osmak. S kolegama iz JVP i DVD-a Vukovar organizirali su biciklistički maraton Vukovar-Lipik u znak sjećanja na poginule vatrogasce i branitelje iz naših gradova. Ideja da povežu istočni i zapadni dio Slavonije stvorila se tijekom rasprava o prvom i posljednjem oslobođenom gradu na području Republike Hrvatske, a to su Lipik i Vukovar. U stalnom su kontaktu i s kolegama iz Tirola,a gospodin Petar Logar svake godine redovito dolazi u Lipik. Kao tehnička podrška sudjelovali su na većini događaja koji se odvijaju na području Lipika, a ishodovana je i uporabna dozvola za zgradu vatrogasnog doma gdje je pripremljena projektna dokumentacija za njegovu energetsku obnovu. U sljedećoj godini nastavit će i dalje raditi na provođenju vatrogasnih aktivnosti, poput rada s mladima i održavanja vatrogasnih vježbi.

Zapovjednik Tomislav Stokić istaknuo je da su tijekom protekle godine članovi DVD-a Lipik izašli na ukupno 31 intervenciju od čega je bilo 5 požara te 26 tehničkih intervencija iz čega se vidi da je godina bila relativno mirna s vrlo malo zahtjevnih intervencija. - Unatoč tome, nismo se opuštali, već smo vježbama stalno održavali svoju interventnu spremnost svjesni da svake sekunde možemo biti angažirani za najzahtjevnije zadatke - rekao je zapovjednik Stokić.

Financijsko izvješće je podnio blagajnik Matija Horvat, kazavši da su protekle godine prihodovali 173.953,49 kuna, dok su rashodi iznosili 126.219,45 kuna. U izvješću Nadzornog odbora, koje je podastrto članovima Društva, predsjednik Stjepan Horvat je istaknuo kako je sve bilo regularno te nisu uočeni nikakvi nedostaci.

Nakon što su članovi usvojili sva izvješća, u ime Grada Lipika, okupljenima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Mladen Dolić čestitavši na aktivnom radu te istaknuvši kako DVD Lipik ima konzistentnu potporu Grada koja će se nastaviti i u budućnosti. On je članovima DVD-a zahvalio na svom onom doprinosu koji daju svojim obolom u događanjima koja se organiziraju na području Lipika.

Okupljene je u ime Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije pozdravio predsjednik Željko Petrović koji je ovom prigodom pohvalio izuzetno aktivni rad članova DVD-a Lipik koji su pokazali da se mogu nositi sa svim vrstama ugroza. Predsjednik Petrović je i ovom prilikom govorio o Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici koja je postala krovna organizacija vatrogastva u našoj zemlji, kao i o nacrtu prijedloga novog zakona o vatrogastvu koji bi trebao donijeti određene promijene, a bio bi stavljen u širu raspravu i njime bi se nastojao riješiti status dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca.

Članovima DVD-a Lipik obratili su se i uputili pozdrave predstavnici VZ Požeštine, DVD-a Okučani, DVD-a Orahovica, DVD-a Požege te DVD-a Pakrac.

Na skupštini su podijeljene zahvalnice, spomenice, medalje i diplome za završene tečajeve.

Zlatne vatrogasne medalje dodijeljene su Stjepanu Kišu, Ivanu Galuniću i Silvestru Zanettiju. Srebrne vatrogasne medalje dobili su Bernardica Mihaljević i Rajko Šurkalović dok su brončane vatrogasne medalje dobili Ivan Macura i David Fila.

Compas.com.hr

Galerija slika