Srijeda, 06 Veljača 2019 09:33

Bratulić: Književna riječ je ono što otvara svijet

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE U POŽEGI -

POŽEGA – Ogranak Matice hrvatske u Požegi održao je svoju Godišnju skupštinu u Velikoj dvorani HGK uz brojne goste i uzvanike te članove. Prije održavanja Skupštine, a povodom 150 godina izlaska časopisa „Vijenac“ održana je povijesna rekapitulacija Vijenca i promocija najnovijeg broja. Prvi broj „Vienca“ kako se tada zvao, izašao je 23. siječnja 1869. godine. O Vijencu je govorio akademik Josip Bratulić, nekadašnji predsjednik Matice hrvatske, čuli smo recitaciju dvije pjesme, pjesmu objavljenu u prvom broju Vijenca, te pjesmu Tonka Maroevića koji pjeva o Vijencu. O najnovijem broju govorio je Goran Galić glavni urednik Vijenca.

Prije nekoliko godina obnovljen požeški Ogranak MH odlično je krenuo sa radom pod vodstvom predsjednice dr. sc. Vesne Vlašić, a prošlu godinu pod vodstvom predsjednice prof. Ljiljane Marić nastavio je sa velikim brojem aktivnosti.

- Što nas je večeras ovdje okupilo? Rekla bih prije svega LJUBAV, nema jače i uzvišenije pokretačke snage od te emocije. Ljubav prema našoj domovini, prema hrvatskoj riječi, prema hrvatskoj kulturi općenito i prema ljudima nadasve. Trudili smo se kroz ovu proteklu godinu uraditi nešto što će nas sve skupa činiti boljima, plemenitijima, domoljubnijima, tolerantnijima, obrazovanijima…

Tijekom prošle godine organizirali smo 17 događanja te još dva događanja u suradnji s Ličkim zavičajnim društvom Vila Velebita. Naš najznačajniji događaj bili su Dani Matice hrvatske koji su održani tijekom veljače i ožujka. Događanja su bila različite tematike, od povijesne, književne, filmske, informatičke i gospodarske do glazbene, crkvene i poljoprivredne i za različite uzraste – istakla je podnoseći izvješće o radu predsjednica Marić. Nabrojala je ona tako i desetak promocija raznih knjiga, od zbirki pjesama, aforizama, povijesnih djela, gastronomije, pretiska Svete Rožalije Antuna Kanižlića i dr. od kojih je bilo i nekoliko domaćih autora iz Požeštine.

- Na nekim događanjima je bilo više, a na nekima manje publike. Vjerujemo i nadamo se da će ubuduće biti više publike na svim našim ali i ostalim kulturnim događanjima u gradu jer narod bez svoje kulture, bez svoga jezika nije više narod. To je ono za što su se stoljećima borili naši preci živeći u različitim državnim zajednicama, a sada kada imamo svoju vlastitu državu bilo bi više nego žalosno da zanemarujemo taj segment državnosti – zaključila je predsjednica Marić te iznijela i bogati plan rada, koji je najvećim dijelom započeo već ovoga tjedna kroz Dane Matice hrvatske. Bit će tu valentinovska ljubavna poetska večer, nepoznata Požeška i Hrvatska povijest, predstavljen Miro Gavran s svojom najnovijom komedijom, predavanja, večer poezije i dr. Požeški ogranak pokreće u jesen i jednu novu manifestaciju „Poezija i vino“. Pjesnička manifestacija povezana s vinorodnim krajem, našim vinogradima i vinom. Organizirat će i jedan stručni izlet u Muzej Vučedol.

Skupštini su nazočili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, kulturni i društveni djelatnici Požeštine.