Utorak, 05 Veljača 2019 09:44

Požeškom gorom od Pleternice do Požege

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PLANINARI HPD SOKOLOVCA NA IZLETU -

POŽEGA/PLETERNICA – Iako je „Požeškom gorom od Pleternice do Požege“ službeni naziv izleta, planinari HPD Sokolovca kažu kako imaju i još tri neslužbena; "Malo cugom, više cipelcugom", "Od kolodvora do kolodvora", "Pod kišom kapi u istoj borbi, Nosili smo glave u istoj torbi..." te time malo više opisuju što ih je sve čekalo na izletu organiziranom protekle nedjelje. Polazak vlakom je najavljen u 9.10 sa željezničkog kolodvor u Požegi, a već oko pola 9 su se počeli okupljati nestrpljivi planinari očekujući uzbudljiv i zanimljiv izlet. Ubrzo se skupilo više desetaka planinara što je začudilo prodavača karata jer nedjeljom u ovo doba dana obično ovdje bude 2-3 putnika.

Na kraju se okupilo ni manje ni više nego 50 izletnika iz čak 7 planinarskih društava (PD "Mališćak" Velika, HPD "Sokol" Feričanci, PD "Dilj Gora" Sl. Brod, HPD "Bršljan-Jankovac" Osijek, "HPD "Vidim" Kutjevo, PSD "Velebit" Zagreb i HPD "Sokolovac" Požega.

- Pridružilo nam se i 20 članova Neformalne planinarske skupine "Šapice". Prije polaska vodiči Davor i Predrag planinarima su ispričali detalje današnje rute i upoznali ih s eventualnim iznenađenjima i izazovima izleta i, kiši unatoč, obećali i nekoliko sunčanih zraka na današnjem izletu – ističu iz HPD Sokolovac.

U 9.40 sati planinari kreću s kolodvora u Pleternici prema vinorodnim obroncima Požeške gore. - Dok kiša lagano rominja prelazimo most na Orljavi i ulazim u ulicu koja nas vodi prema pleterničkim vinogradima, a nakon stotinjak metara prisiljeni smo se zaustaviti i na sebe i iznad sebe postaviti protukišna pomagala (kabanice, kišobrani, kapuljače…), jer je kiša, ničim izazvana, i ne znajući koju nepravdu čini ovoj grupi poštenjaka, pojačala tempo... – dodaju planinari.

Na samom kraju ulice svraćaju kod Jure Vidakušića, inače predsjednika KUD-a "Rama" Pleternica, koji ih je sa svojom obitelji i ove godine dostojno i pravedno ugostio, na čemu mu se posebno zahvaljuju. Ubrzo dolaze na predjel Starac (326 mnv), gdje se na kratko zaustavljaju zbog zajedničke fotografije i ubrzavaju tempo prema idućem cilju; utvrdi Viškovački grad. Zbog kiše koja je uporna prave kraću pauzu te nastavljaju prema Lazama i Komušini.

- U Lazama pravimo malo dužu pauzu zbog okrjepe i zamjena majica (ne međusobno), jer je kiša u međuvremenu prestala. Nakon 5 sati i 50 minuta, uz 19 prijeđenih kilometara, dolazimo sretni i zadovoljni na današnju polaznu točku; željeznički kolodvor u Požegi. Kako je već spomenuto vodiči na ovom izletu svima su obećali da će danas biti i malo sunčano, što se i obistinilo jer taman kad smo stigli u Požegu obasjalo nas je sunce, tako da su na kraju sva obećanja i očekivanja na ovom izletu i ispunjena – rekao je na kraju Predrag Livak, predsjednik HPD Sokolovac.