Ponedjeljak, 04 Veljača 2019 14:21

I u jedanaestoj godini uspješnog rada brojne aktivnosti u Hrvatskoj i inozemstvu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ODRŽANA REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA UDRUGE „TRENKOVI PANDURI“ -

POŽEGA – Proteklog vikenda Povijesna postrojba Trenkovi panduri su održali redovnu godišnju skupštinu. Ova Udruga ima 19 članova, od kojih 16 redovitih, trojica su počasni članovi, a samo njih 12 su aktivni te izlaze u odorama. Tijekom podnošenja izvještaja o radu, predsjednik Vladimir Potnar je istaknuo kako se protekla jedanaesta godina može ocijeniti uspješnom, jer su realizirane skoro sve planirane aktivnosti, također su održane brojne aktivnosti u Hrvatskoj i inozemstvu.

- Zahvaljujući našim rezultatima rada i povijesti koju njegujemo i prezentiramo, uspjeli smo se svrstati u najprepoznatljiviji brend Grada Požege te postali njen zaštitni znak, jer spomen na Trenkove pandure ljudi odmah povezuju s Gradom- naglasio je Potnar.

Dodao je kako su tijekom 2018. sudjelovali na 33 aktivnosti u Republici Hrvatskoj, a 4 aktivnosti bile su izvan granica Lijepe naše. Tako su gostovali u Francuskoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini te u Austriji, što je ukupno 37 izlazaka. Posebnu čast iskazala im je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja ih je pozvala na svečani prijem u povodu Dana državnosti. Sedmu godinu zaredom Udruga je organizirala humanitarnu akciju „Djeci za veseli Božić“. Izvan granice Hrvatske gostovali su u Beču na obilježavanju 100. obljetnice viteškog reda sv. Jurja, a tom prigodom tri člana požeške postrojbe primila su zahvalnice. U Češkoj(Brno) su obišli vječno počivalište baruna Franje Trenka, a primio ih je ravnatelj Gradskoga muzeja u Brnu.

O Planu rada za 2019. godinu govorio je tajnik Udruge Jure Šain, istaknuvši, među ostalim, organizaciju i mimohod povijesnih postrojbi u povodu obilježavanja Dana grada 9. ožujka, u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom. Planira se ugostiti povijesne postrojbe iz Češke, Njemačke, Austrije, Mađarske te iz Bosne i Hercegovine, a posebno zamjenika ravnatelja Muzeja grada Brna P. Vakuta i dr.sc. P. Urbanovu sa Sveučilišta u Brnu, koji su vodili projekt rekonstrukcije lika baruna Trenka. Također će se organizirati međunarodna vojna i kulturno-povijesna suradnja s Hajdučkom družinom“Mijat Tomić“ iz Tomislavgrada (BiH). Udruga će kao članica sudjelovati na skupštini Europskog saveza povijesnih postrojbi u Mađarskoj. Ove se godine planira u Požegi obilježiti 270. godišnjica smrti baruna Franje Trenka, u vrijeme održavanja Aurea Festa i 50. godišnjice ovoga festivala. Članovi postrojbe planiraju i odlazak na Trenkov grob u Brno, a sudjelovat će u Špilbergu na međunarodnoj izložbi.

Pozdravljajući nazočne na skupštini, gradonačelnik Darko Puljašić istaknuo je da su“Trenkovi panduri“ udruga koja kvalitetno radi, da ih je lijepo vidjeti na izlascima u Požegi, Hrvatskoj i inozemstvu, a Grad Požega se s njima može ponositi. - Smatram da s vama imamo izvrsne odnose koje stalno unapređujemo, a drago mi je da ćemo zajedno za vrijeme Aurea Festa imati jedan krasan događaj te zajedno proslaviti obljetnicu Trenkove smrti. To je još jedan dodatak gradskoj ponudi i povijesti koju vi gajite. Drago mi je da imate dobru suradnju i s drugim povijesnim postrojbama, što je vrlo važno jer imamo priliku pokazati svijetu ono što jesmo i što smo bili - istaknuo je gradonačelnik.

Na skupštini su dodijeljene zahvalnice članovima Udruge za 10 godina rada, a dobili su ih: Vlado Soldo, Željko Drašković, Emil Petošić i Dalibor Tomljanović. Zahvalnice i medalje u povodu obilježavanja 100. obljetnice viteškog reda sv. Jurja u Beču dobili su Slaven Hruškar, Jure Šain i Vladimir Potnar.