Ponedjeljak, 04 Veljača 2019 08:53

Svih 7 stanovnika za sv. Blaža dočekaju stotine gostiju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PLETERNIČKI MIHALJEVCI ISELJENO SELO KOJE SE VRAĆA SVOJIM KORIJENIMA ZA KIRVAJ -

PLETERNIČKI MIHALJEVCI – Ostali su svoji na svome, ne žele sa svoje rodne grude, sa suzama u oku ispraćaju svakog tko je napuštao to maleno mjesto, Pleterničke Mihaljevce udaljeno nešto više od sedam kilometara istočno od Pleternice. Kažu, najteže nam je bilo ispraćati našu mladost koja nije pronašla svoju budućnost ovdje, gdje smo mi njihovi roditelji, prijatelji, kumovi ...

- Hvala dragom Bogu pa nam svi nisu otišli daleko, neki u obližnji Buk, a neki u Pleternicu. Dođu nas posjetiti, vole "zaviriti" tamo gdje su svoje mladenačke, a možda i najljepše dane u svom životu provodili - rekli su nam u razgovoru pomalo već onemoćali stanovnici Pleterničkih Mihaljevaca u kojem je selu ostalo još samo sedam stanovnika.
Mali ih je broj koji pokušavaju spasiti ono što se spasiti može, a koliko će se još dugo moći čuvati i spašavati to maleno selo od izumiranja i zaborava samo dragi Bog to znade.

Unatoč kišovitom vremenu u Pleterničke se Mihaljevce danas vratio život, kao u nekad ona dobra stara vremena. Više od stotinu onih koji su se zaputili automobilima, a neki i pješice iz obližnjeg Buka, Kalinića, Resnika i Svilne došli su proslaviti sv. Blaža, Nebeskog zaštitnika, tog po broju stanovnika malenog mjestašca. Sv. Blažu su u čast prije punih 90 godina izgradili kapelicu u kojoj je danas služena sveta misa. Misno slavlje je predvodio bučki župnik vlč. Slavko Starčević. Koliko je mogao dati ohrabrenja mještanima tog sela teško je reći, ali nije mogao skrivati zadovoljstvo onom broju koji su došli obići svoju rodnu grudu, od onih koji su u tom selu nekad živjeli do njihovih potomaka. Nakon misnog slavlja bio je blagoslov grla - grličanje što je već tradicija u našem narodu na blagdan sv. Blaža.

- Planiramo nastaviti s ovakvim obilježavanja kirvaja u ovom našem selu. Osnovali smo i inicijativni odbor koji će se morati pobrinuti i za uređenje kapelice jer je krajnje vrijeme da se ona obnovi. Ako to ne učinimo za dvije do tri godine kapelica bi se u potpunosti uništila. Stanovnika ovdje u selu nema puno. Njih sedam, Lojzo i Marica Haliž, Mato i Marica Čočić, Marica Dravec te Mato i Mira Marić - rekao nam je Đuro Lombar koji danas živi u Pleternici, a iz Pleterničkih Mihaljevaca je odselio 1986. godine.
- Prije su se ovdje slavili pravi kirvaji, onako po domaći. Bilo je više snijega, dolazili bi sa saonicama i konjima - dodao je Đuro Lombar.

Upravo te mlađe generacije porijeklom iz Pleterničkih Mihaljevaca pobrinule su se za dostojnu proslavu sv. Blaža - kirvaja. Nekoliko dana prije svetkovine uredili su okoliš oko kapelice ali i postavili šator blizu nje kako bi se nakon misnog slavlja u zajedništvu mogli zadržati i vratiti sjećanja na nekadašnje dane i život u tom selu. Pobrinuli su se i za okrjepu tako da je bila pravo kirvajsko veselje. Zaslužnih za zajedničko slavlje ima dosta, ali mogli smo primijetiti da se Đuro Lombar oko svega zauzeo uz pomoć mladih snaga i prijatelja.

- Kako je to nekad bilo. Bilo je prekrasno kada smo slavili kirvaj. Zabava je bila do zore. Bilo je puno selo i puno gostiju. Jako se dobro sjećam tih dana. Ovdje sam rođena i živjela. Sad sam ovdje preko ljeta, a inače živim u Slavonskom Brodu. Održavam roditeljsko imanje, sadim cvijeće i uživam ovdje preko ljeta. Rodila sam se u Pleterničkim Mihaljevcima prije 78 godina. Žao mi je što ovo selo izumire. Mi malo to oživimo preko ljeta i kad je kirvaj. Bila bi presretna kad bi još cesta bila bolja možda bi bila sudbina ovog sela drugačija - rekla nam je Danica Jokanović, rođena Lombar.
Ako se vratimo malo u prošlost, listajući neke zapise o Pleterničkim Mihaljevcima nailazimo na podatak kako je u tom selu najviše stanovnika bilo je 1931. godine, njih 184. Najveći pad naseljenih bio je od 1961. do 1971. godine kada je sa 156 stanovnika brojka pala na njih 87. Uz obitelji Bello, Čočić i Haliž tamo su bile nastanjene obitelji Veletić, Petković, Lombar i Jakobović.

Među brojnim gostima i hodočasnicima bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić i zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić koji gotovo redovito svake godine dolaze na proslavu svetkovine sv. Blaža.

O Pleterničkim Mihaljevcima se prošle godine, upravo na današnji dan jako mnogo pričalo i pisalo. Naime u selu se rodila prinova, dječak Marin, prva novorođena beba Mateja i Ane Bello, mlade obitelji koja je ostala živjeti u tom selu. Mali Marin je obogatio selo svojim dolaskom na svijet jer je prvo novorođenče u tom selu nakon pune 33 godine.