Petak, 01 Veljača 2019 09:26

Kaptolački vinari brojnim aktivnostima privlače članove i iz drugih sredina

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA „VINO KAP“ KAPTOL PRIREDILA EDUKACIJU O ZAŠTITI VINOGRADA -

KAPTOL – Jedna od udruga koja se uvijek ističe radom i aktivnostima svakako je Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vino – kap“ Kaptol. Zahvaljujući stalnim edukacijama, obrazovanjem ali i stalnim ocjenjivanjima vina članova udruge, svakako su zaslužni za poboljšanje kvalitete vina, pa i za osvajanja sve prestižnijih nagrada za kvalitetu vina. Tako njihovi članovi osvajaju šampionske titule i zlatne medalje za IMG 20190130 194801kvalitetu na županijskom natjecanju Požeško-slavonske županije, na županijskim natjecanjima u susjednim županijama, na natjecanju Svijet graševine, ali i na natjecanju u Mađarskoj. Članovi Vino-kapa nisu već odavno samo Kaptolčani, nego i poznati vinari iz kutjevačkog i požeškog vinogorja, brojni gospodarstvenici, tako da u svom članstvu bilježe preko 300 članova. To je svakako respektabilan broj članova za jednu udrugu.

Ovog tjedna priredili su u svom vinskom podrumu i jedan novi ciklus edukacija koji počinje s novom vinogradarskom godinom. – Ovo je prva zimska edukacija koju provodimo dok još nema osim orezivanja, većih poslova u vinogradima. Od Vincelova se kreće s orezivanjem loze, ali treba razmišljati i o sredstvima i načinu zaštite vinograda koja se mora primjenjivati i prije, a i odmah nakon pupanja i prvih listova. Dugo godina surađujemo i koristimo sredstva tvrtke Bayer, pa smo evo odmah za početak organizirali ovu edukaciju s njima u suradnji – istakao je predsjednik udruge Ferdinand Novak na početku edukacije na koju se odazvalo 60-tak vinogradara, a edukaciju je održao dipl. inž. agronomije Petar Živković, predstavnik Bayera za kontinentalnu Hrvatsku.
IMG 20190130 194833Uz redovne savjete za prve potrebite zaštite vinove loze od redovnih bolesti poseban naglasan dat je na pojavnost bolesti fitoplazme, „zlatne žutice vinove loze“ i način suzbijanja američkog cvrčka koji je vektorski prijenosnik ove bolesti. Ovo je svakako jedna od najopasnijih bolesti koja je i u naše krajeve, prvo Istru i sjeverno zapadnu Hrvatsku već došla, širi se velikom brzinom poput epidemije, čini velike štete u vinogradima, a borba protiv te bolesti rezultira za sada uglavnom krčenjem vinograda. Bolest se pojavila i u vinogradima na području Virovitičko-podravske županije, a za sada je u vinogradima Požeško-slavonske županije nema. Tek poneki trs zahvaćen fitoplazmom se osuši, no velika opasnost su vinogradi koji se ne obrađuju redovno i nemaju bar dva tretmana protiv američkog cvrčka. Vinogradari Požeštine su prihvatili sve preporuke zaštite, te se prošle godine cvrčak nije pojavljivao u većem broju, nego čak su zabilježeni mali brojevi pojavnosti američkog cvrčka. Tu IMG 20190130 194753kaptolački vinogradari mogu biti najzadovoljniji jer kod njih je pojavnost cvrčka na lovkama najmanja, što svakako mogu zahvaliti dobroj obradi svojih vinograda, a posebno it ome što se svi vinogradi obrađuju i nema zapuštenih vinograda, koji su zapravo idealno mjesto za američkog cvrčka.

Bayer u svom programu već prošle godine ponudio je preparat Sivanto prime, sistemični insekticid za suzbijanje američkog cvrčka u vinogradu. – Moramo istači da smo po svim mjerenjima i parametrima primijetili da je zaustavljeno u 2018. godini brzo napredovanje bolesti fitoplazme i zaustavljen veliki broj pojavnosti američkog cvrčka. To svakako pripisujemo povećanoj aktivnosti svih sudionika u borbi protiv najezde američkog cvrčka. Njega će uvijek biti ali je pod kontrolom i imamo odličan insekticid za njega. To je isto kao i sa filokserom, ona je uvijek prisutna, ali mi je sprečavamo još u pojavi na vinovoj lozi i to vrlo uspješno - istakao je Živković, koji naglašava da sve više preparata u zaštiti gubi dozvolu za primjenjivanje, i sve više se prelazi na ekološke preparate koji su manje otrovni za okoliš. – Idućih godina sve više sredstava će biti na eko osnovi, tvrtka Bayer ide u korak s time i nudit će sve više novih preparata u zaštiti. Kupljene su i neke tvornice u kojima se proizvode ekološki pripravci.IMG 20190130 194825
Kako je prošle godine bio izuzetno velik urod u vinogradima, Živković preporučuje da se napravi analiza tla u svim vinogradima, čak navodi i primjer da se možda u to uključi i lokalna zajednica i pomogne vinogradarima, jer tlo je nakon takve rekordne berbe iscrpljeno. - Uglavnom je to klasična prihrana, fosfor, dušik, kalij, a zaboravlja se da treba dodati i željezo, bor, magnezij, mangan, cink. Prve zaštite na vinovoj lozi vinogradari trebaju krenuti kad krene vegetacija, prvi pupovi, a to sve ovisi i o završetku zime i startu proljeća. Kad se pojave prva tri-četiri lista treba tretirati s kontaktnim pripravcima protiv plamenjače, a tu Bayer nudi Mikal flash, Mikal premium, sve do cvatnje, a za bolji rast boba nudi Profiler. U borbi protiv pepelnice Bayer nudi Nativo, Luna experience i Falcon.