Nedjelja, 27 Siječanj 2019 19:09

Udruga antifašista i ŽO SDP položili vijence na „židovskom groblju“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA POLAGANJEM KAMENČIĆA NA SPOMENIKE -

POŽEGA - Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega, zajedno s čelnicima Županijskog odbora SDP-a Požeško-slavonske županije, obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Kratkom komemoracijom prisjetili su se stradanja u cijelom svijetu i poželjeli da se takvo što više nikada ne dogodi. Nakon spomena o tom datumu sjećanja, predsjednica Kata Holjevac je pozvala tajnika udruge Kazimira Semunovića da pročita dvije pjesme koje su napisali mladi židovski ljudi u trenutcima kada je nad njihovim životima visio holokaust. Nakon minute šutnje i polaganja vijenaca, svi su se uputili do grobova i na grobove stavili po jedan kamenčić, slijedeći stari židovski običaj.

Nakon komemoracije obratio se i predsjednik ŽO SDP-a Mitar Obradović, koji je izrazio žaljenje što se na taj dan kada cijeli uljuđeni svijet, cijela uljuđena Europa obilježava taj dan, kod nas u Požegi tom obilježavanju se ne odazove niti jedna stranka, nitko od politike, niti nitko od službene vlasti.

Požeško, tako nazvano, „židovsko groblje“ u biti je mrtvo groblje jer na njemu nije sahranjen nitko od 2. Svjetskog rata, pošto su tada nestali i posljednji pripadnici Židovskog naroda iz grada Požege. Groblje je dugo godina bilo zapušteno, ali je prije desetak godina uređeno i danas ima status spomen groblja.

Od preko 60 židovskih obitelji u Požegi je ostao živ samo jedan dječak, Ivica Haas, kojega je sakrila i sačuvala požeška obitelj Taborsky, kasnije proglašeni pravednici među narodima od strane izraelske države. Niti jedan pripadnik židovskog naroda od evidentiranih 112 osoba nije preživio holokaust.