Četvrtak, 24 Siječanj 2019 09:21

Sigurnost osoba starije životne dobi – edukativno predavanje PU požeško-slavonske

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - U prostorijama Crvenog križa u Požegi, policijski službenici PU požeško-slavonske Miro Miličević i Goran Matijević te kontakt policajac PP Požega Ivan Puljašević, u suradnji sa Zajednicom udruga društva Crvenog križa Požeško-slavonske županije, održali su korisnicima dnevnog boravka – osobama starije životne dobi,  predavanje na temu: „Sigurnost osoba u trećoj životnoj dobi“.

U prvom djelu edukacije policijski službenici su govorili o sigurnosti u prometu na cestama i sudjelovanju osoba starije životne dobi u prometu. Sudionicima su iznijete  preporuke o sigurnom ponašanju u prometu i kako izbjeći rizična ponašanja zbog kojih mogu postati  žrtva u prometu.

Kako se u posljednjih nekoliko godina pojavio novi oblik prijevara, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi, u drugom dijelu predavanja su sudionici  upoznati s oblicima nekih prijevara te je istaknuto da prevaranti u počinjenju kaznenih djela najčešće koriste situacije u kojima ostvaruju kontakte s osobama starije životne dobi, a posebice situacije gdje takve osobe same stanuju ili na druge načine koriste njihovu  neupućenost i nepažnju.

Tom prigodom su prezentirani neki primjeri  prijevara iz policijske prakse od kojih je,  jedan od čestih oblika, slučaj kad počinitelj telefonski kontaktira žrtve, predstavljajući se kao službenik banke ili neke druge novčarske institucije te ih obavještava  da s novcem  koji su podigli u banci nešto nije u redu (da su novčanice zastarjele i sl.), te navodi da bi novac trebali vratiti. Nedugo nakon toga žrtvu ponovo poziva osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor, ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će osoba snositi posljedice jer posjeduje neispravan novac ta da novac moraju odmah predati osobi koju će on poslati da ga preuzme, navodeći da će im se, nakon što obave zamjenu, vratiti predan novčani iznos u novim novčanicama. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor/bankovni službenik i preuzima pošiljku, nakon čega počinitelji bježe i prestaje bilo kakva daljnja komunikacija.

Također je navedeno da počinitelji, lažno se predstavljajući, nerijetko, dovode žrtve u zabludu te im nude različite oblike pomoći i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično),  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Sudionici predavanja su posebno upozoreni na okolnost  da su počinitelji takvih djela obično osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Upoznati su da u nekim slučajevima prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje pri čemu građani,  u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju laka žrtve prijevare. 

Navedeno je i da u tim slučajevima žrtve prijevare, tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prijevari, što znatno otežava  otkrivanje i pronalazak počinitelja.

U cilju sprječavanja prijevara ove vrste, sudionicima predavanja su upućene sljedeće preporuke samozaštitnog ponašanja:

Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.

Ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate u njihov status, telefonski provjerite dolaze li zaista iz  institucije iz koje navode da dolaze.

Zapišite registracijsku oznaku vozila koja koriste nepoznate osobe koje vam se obraćaju te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje.

Zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično).

Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji ili policijskom službeniku.