Nedjelja, 20 Siječanj 2019 11:33

Kaptolčani zarezivanjem trsova proslavili Vincelovo

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA VINOGRADARA,VINARA I VOĆARA VINO-KAP -

KAPTOL - Udruga vinogradara i vinara „Vinokap“ tradicionalno je, na malom nasadu pokraj svoga vinskog podruma, zarezivanjem loze i blagoslovom trsja obilježila blagdan sv. Vinka. Uz brojne vinogradare toga kraju nazočili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik kaptolačke općine i zamjenik mu Mile Pavičić i Josip Soudek, predsjednik Općinskog vijeća Damir Poljanac, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i drugi.

Pozdravne riječi uputio im je Ferdinand Novak, predsjednik „Vinokapa“ posebno pozdravljajući kumove i prijatelje ove udruge koji su došli iz drugih krajeva. - Zadovoljstvo je što ste se okupili unatoč hladnoći, a posebno se zahvaljujem našim vinarima koji imaju svoje štandove gdje će ponuditi mlada vina i domaće delicije - rekao je u pozdravnoj riječi načelnik Pavičić.
Velečasni Mario Rašić, župnik župe sv. Petra i Pavla vodio je molitvu, te blagoslovio trsove loze, koju su zarezali vinari ovog kraja i njihovi kumovi. Dječji župni zbor otpjevao je prigodnu pjesmu, a nastupila je i mješovita pjevačka skupina Matice umirovljenika Kaptol.

Prije ovog svečanog dijela vinogradari su nakon okupljanja na otvorenom prostoru zapalili vincelovsku vatru na kojoj su se pekli kobasice i slanine, te kuhali obrok kojega su kušali sudionici ove narodne fešte. Tijekom proslave svirao je glazbeni duo Horoskop.