Nedjelja, 20 Siječanj 2019 11:08

„Dan vinograda“ donio brojne mirise i okuse cijele Hrvatske na požeški trg

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

„VINCELOVO U POŽEGI“ I PROJEKT „ZELENO PLAVO“ ZAJEDNO NA POŽEŠKOM TRGU - 

POŽEGA - Po 12. puta održala se zajednička eno-gastro manifestacija „Vincelovo u Požegi“ i projekt „Zeleno-plavo“ pod novim sloganom „Dan vinograda“, na požeškom Trgu sv. Trojstva, a mirisi tradicionalnih vincelovskih jela miješali su se s mirisima jadranskih delicija. Grad Požega i TZ grada Požega s Obrtničkom komorom Požeško-slavonske županije i Udruženjem obrtnika Požega uspjeli su na požeškom trgu okupiti veliki broj, tridesetak Udruženja obrtnika i Obrtničkih komora županija, ukupno 300-njak sudionika, od Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Istre, Gorskog kotara, pa do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Cilj je bio povezati zeleno i plavo, kontinentalnu proizvodnju, promovirati vrijednosti obrtničke proizvodnje i jadransku hrvatsku.

Uz vincelovske delicije i jela kontinentalne hrvatske, za Požežane su posebno bile interesantne delicije s jadranskih destinacija, koje su ispred svojih štandova privukle najveći broj Požežana. Ove godine posebna atrakcija je bila velika torta pripremljena o dvadesetak hobotnica. Mnogi Požežani su po prvi puta probali jednu takvu deliciju. Hrana pripremana pod sloganom „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“ u potpunosti je opravdala svoje postojanje i pokazala da Slavonci vole i ribu i morske plodove.

Poseban pozdrav svim okupljenim Požežanima i kolegama obrtnicima na manifestaciji uputio je predsjednik Obrtničke komore požeške županije Ante Bilobrk, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, a svima ugodan provod poželjeli su kao domaćini, požeški gradonačelnik Darko Puljašić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica koja je manifestaciju i otvorila. Istakli su potrebu organizacije ovakvih manifestacija i posebno povezivanje regije proizvođača hrane i vina te regije koja to sve plasira kroz turizam. Cijela manifestacija organizirana je upravo da se ta suradnja koja je uspostavljena prošlih godina još poboljša. Na zaista dobrim primjerima te suradnje može se krenuti i dalje, jer brojni morski ugostitelji su već uspostavili odlične kontakte s našim proizvođačima hrane, a posebno vina iz Požeštine, tako da proizvodi već putuju cijele godine. Novi oblik suradnje je da ugostitelji s Jadrana, sada u zimskim mjesecima kada nema sezone, koriste svoj godišnji odmor ovdje na kontinentu.

Gosti su zapalili i veliku vincelovsku vatru na požeškom trgu koju su složili članovi Odreda izviđača Požega. Na velikoj pozornici cijelo vrijeme posjetitelje su zabavljali tamburaši TS Bisernica i popularni voditelj Boris.