Četvrtak, 17 Siječanj 2019 09:20

Predstavljen tematski planinarsko-turistički zemljovid Papuka

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Hrvatska gorska služba spašavanja u sklopu svojih preventivnih aktivnosti i brige o prostoru na kojem djeluje, izradom vjerodostojnih tematskih zemljovida i vodiča želi djelovati na sprečavanju nesreća, povećati sigurnost kretanja i boravka u prirodi, a istovremeno promovirati prirodne, kulturne i športsko-rekreativne vrijednosti ruralnog područja RH. S tim ciljem, HGSS je pokrenuo dugoročan program ''Kartografija'' te u nadolazećem razdoblju namjerava obraditi i tematskim zemljovidima i vodičima prezentirati turističke i športsko-rekreativne najznačajnije prirodne predjele RH. Svaka staza ucrtana na HGSS-ovim zemljovidima je fizički prođena i zabilježena GPS uređajem te obrađena u GIS aplikaciji što daje najveću pouzdanost podacima na zemljovidu.

HGSS stanica Požega, u suradnji sa stanicom Orahovica, pokrenula je projekt izrade zemljovida Papuka u vrijednosti 237.750,00 kuna kojega je danas prvi puta predstavila javnosti.

- Do sada je objavljeno preko 70 karata, što raznih aplikacija, što kartografskih prikaza zemljovida, a izradom karte Požeške gore i Dilja zaokružuje se područje Požeško – slavonske županije. Krajem 2019. godine očekujemo završetak ovoga procesa s gotovim kartama Papuka, Psunja, Požeške gore, Dilj gore i Krndije. Cilj je omogućiti veću pristupačnost kako bi one ciljne skupine, odnosno posjetitelji ovih područja, mogli sigurnije doći, dok oni koji nisu dovoljno iskusni u boravku u prirodi dobivaju jedan alat pomoću kojega mogu doći do svih sadržaja, kako turističkih, tako i do prirodnih obilježja. – rekao je Zvonimir Miler ispred HGSS stanice Požega.

Ispred Grada Požege projekt je podržao zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha.

- Sretni smo što napokon imamo kartu koja će približiti Papuk i što ćemo u našoj turističkoj ponudi moći ponuditi ljepote ovog našeg slavonskog gorja. – poručio je Troha.

Uz tiskani oblik zemljovida postoji i mogućnost njegovog umetanja kao digitalne karte-podloge u GPS i SmartPhone uređaje, čime se korisniku omogućava da prati svoje kretanje na tom zemljovidu u realnom vremenu. Ciljani korisnici tematskog turističko-planinarskog zemljovida su domaći i strani planinari i turisti koji su zainteresirani za boravak i športsko-rekreativne aktivnosti u prirodi. Također, spašavatelji HGSS-a i sve operativne snage sustava zaštite i spašavanja su korisnici ovih zemljovida jer im omogućavaju sigurniji i brži pristup unesrećenima u akcijama potraga i spašavanja. (AGM Kruna)