Utorak, 15 Siječanj 2019 10:02

Grad Požega je istinski prijatelj branitelja i partner na projektima braniteljskih udruga

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POVODOM 27. OBLJETNICE MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE NA PRIJEMU ČELNICI BRANITELJSKIH UDRUGA - 

POŽEGA – Povodom obilježavanja 27. obljetnice međunarodnog priznanja RH na prijem kod gradonačelnika grada Požege Darka Puljašića pozvani su čelnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Požege. Prijemu su nazočili i njegovi zamjenici Mario Pilon i Ferdinand Troha, te predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Požeško-slavonske županije Anto Pavličević.
- Današnji dan upisan je zlatnim slovima u hrvatsku povijest: Svi naši prethodnici stoljećima su sanjali državu, a taj dan je i priznata, no zahvaljujući vama braniteljima. Upravo vi ste oni do kojih najviše držimo, no nažalost puno branitelja, braniteljica, djece, muževa, nije više s nama, a sudjelovali su u Domovinskom ratu. To je sjajna priča koju ne smijemo nikada zaboraviti i na nju moramo biti ponosni. Na taj dio naše povijesti nitko i nikada ne smije baciti trunku bilo kakve sumnje. U tom trenutku je napravljeno ono najbolje, najhrabrije što se moglo da bi mi Hrvati dobili svoju državu. Stoga vam hvala što ste bili aktivni sudionici i sudjelovali u stvaranju stoljetnih snova. Mi u gradu Požegi zajedno s vama radit ćemo uvijek na promicanju i čuvanju od zaborava Domovinskog rata – istakao je gradonačelnik Puljašić, koji dodaje da se istine iz Domovinskog rata posebno moraju prezentirati mladima, koji tek dolaze da shvate što se tada moralo odraditi da bi danas imali svoju slobodu i nezavisnost. To vrijeme ponosa i slave i vi branitelji morate pisati i isticati, jer ako nije napisano, popraćeno fotografijama i činjenicama, za sto godina neće se znati ništa o tome, netko drugi pisat će povijest.
U ime braniteljskih udruga obratio se predsjednik Koordinacije Anto Pavličević, koji je zahvalio gradu Požegi na dobroj suradnji prošle godine, te nadu da će projekte koje su predložili za ovu godinu moći provesti uz potporu grada Požege. Posebno branitelji očekuju realizaciju projekta Braniteljskog doma, koja će krenuti ove godine. Projekti postoje no treba se dogovoriti o načinu na koji će se krenuti u realizaciju.
Skupu se obratio i dosadašnji predsjednik Koordinacije udruga branitelja Krešimir Pavelić, koji je istakao da je grad Požega prijatelj branitelja i partner na braniteljskim projektima. Braniteljskih udruga kažu da ima puno, no svaka udruga ima svoje specifičnosti i pokriva jednu od braniteljskih populacija. Problem je što se još uvijek nisu riješila prava pripadnika Narodne zaštite. Smatra da se premalo vodi briga da se zapošljavaju djeca poginulih branitelja i djeca branitelja, a tu bi svi zajedno trebali stati u obrani tog prava branitelja.