Ponedjeljak, 14 Siječanj 2019 21:04

Zimska edukacija za vinogradare vetovačke Udruge „Veteri Castra“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROŠLE GODINE PRVI PUTA PRIMJENJIVANO SREDSTVO TVRTKE BAYER PROTIV AMERIČKOG CRVČKA DONIJELO REZULTATE -

VETOVO – Sada u ovim zimskim mjesecima, odmah u novoj godini, kada je u vinogradima počelo orezivanje loze i nema drugih velikih poslova koristi se vrijeme i za dodatne edukacije vinogradara i voćara. Među prvima s edukacijama kreće Udruga vinogradara, vinara i voćara „Veteri Castra“ iz Vetova u suradnji sa zaštitarskom tvrtkom „Bayer“ Hrvatska. Predavanje je organizirano u restoranu Ribarske kuće u Lukaču o zaštitnim sredstvima i programima zaštite koje je vodio dipl. inž. agronomije Petar Živković, predstavnik tvrtke Bayer za Hrvatsku.

Uz redovne savjete za prve potrebite zaštite vinove loze od redovnih bolesti poseban naglasan dat je na pojavnost bolesti fitoplazme, „zlatne žutice vinove loze“ i način suzbijanja američkog cvrčka koji je vektorski prijenosnik ove bolesti. Ovo je svakako jedna od najopasnijih bolesti koja je i u naše krajeve, prvo Istru i sjeverno zapadnu Hrvatsku već došla, širi se velikom brzinom poput epidemije, čini velike štete u vinogradima, a borba protiv te bolesti rezultira za sada uglavnom krčenjem vinograda. Bolest se pojavila i u vinogradima na području Virovitičko-podravske županije, a za sada je u vinogradima Požeško-slavonske županije nema. Tek poneki trs zahvaćen fitoplazmom se osuši, no velika opasnost su vinogradi koji se ne obrađuju redovno i nemaju bar dva tretmana protiv američkog cvrčka. Mjerenjima koja su provedena prošle godine na lovke se hvatao veliki broj cvrčaka, što govori da ga ima u velikom broju no još nisu zaraženi virusom.

Bayer u svom programu već prošle godine ponudio je preparat Sivanto prime, sistemični insekticid za suzbijanje američkog cvrčka u vinogradu. – Moramo istači da smo po svim mjerenjima i parametrima primijetili da je zaustavljeno u 2018. godini brzo napredovanje bolesti fitoplazme i zaustavljen veliki broj pojavnosti američkog cvrčka. To svakako pripisujemo povećanoj aktivnosti svih sudionika u borbi protiv najezde američkog cvrčka. Njega će uvijek biti ali je pod kontrolom i imamo odličan insekticid za njega. To je isto kao i sa filokserom, ona je uvijek prisutna, ali mi je sprečavamo još u pojavi na vinovoj lozi i to vrlo uspješno - istakao je Živković, koji naglašava da sve više preparata u zaštiti gubi dozvolu za primjenjivanje, i sve više se prelazi na ekološke preparate koji su manje otrovni za okoliš. – Idućih godina sve više sredstava će biti na eko osnovi, tvrtka Bayer ide u korak s time i nudit će sve više novih preparata u zaštiti. Kupljene su i neke tvornice u kojima se proizvode ekološki pripravci.

Kako je prošle godine bio izuzetno velik urod u vinogradima, Živković preporučuje da se napravi analiza tla u svim vinogradima, čak navodi i primjer da se možda u to uključi i lokalna zajednica i pomogne vinogradarima, jer tlo je nakon takve rekordne berbe iscrpljeno. - Uglavnom je to klasična prihrana, fosfor, dušik, kalij, a zaboravlja se da treba dodati i željezo, bor, magnezij, mangan, cink. Prve zaštite na vinovoj lozi vinogradari trebaju krenuti kad krene vegetacija, prvi pupovi, a to sve ovisi i o završetku zime i startu proljeća. Kad se pojave prva tri-četiri lista treba tretirati s kontaktnim pripravcima protiv plamenjače, a tu Bayer nudi Mikal flash, Mikal premium, sve do cvatnje, a za bolji rast boba nudi Profiler. U borbi protiv pepelnice Bayer nudi Nativo, Luna experience i Falcon.