Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 14 Siječanj 2019 15:17

Učenica požeške Gimnazije Dora Špoler putuje u Bjelorusiju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DRŽAVNI TURNIR MLADIH PRIRODOSLOVACA - 

ZAGREB - U subotu je održan peti po redu Državni turnir mladih prirodoslovaca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u organizaciji Istraživačkog centra mladih.

Na turniru je sudjelovala učenica požeške Gimnazije Dora Špoler (1.b) s mentoricom, profesoricom Magdalenom Srdarević. Predstavila je svoj istraživački rad, zatim je odgovarala na pitanja sudaca i protivnika te oponirala drugom natjecatelju na njegov rad. Kao uvod u sam turnir natjecatelji su pisali test iz područja prirodoslovlja.

Dora je u svom radu ispitivala koliki je kapacitet i trajanje kratkotrajnog pamćenja kod ljudi, te koji faktori utječu na pamćenje. Istraživanje je provela među učenicima Gimnazije Požega u dobnoj skupini od 15 do 18 godina upotrebljavajući dvije vrste podražaja, vizualni i auditivni.

Od ukupno 11 natjecatelja, Dora Špoler osvojila je 3. mjesto i tako prošla među 6 učenika koji će predstavljati reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca u kolovozu u Bjelorusiji.

Do tada mora istražiti još dva zadana problema, a natjecanje nastavlja na engleskom jeziku.

- Podsjećamo kako naša Gimnazija već pet godina zaredom ima svog predstavnika u reprezentaciji Hrvatske. Godine 2015. učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Srbiji i osvojila zlatnu medalju, 2016. godine učenik Luka Korov osvojio je srebro u Iranu, 2017. godine učenica Mateja Ostojić brončanu medalju u Kini, a prošle godine Marko Šarić bio je brončani u Gruziji.

Ovaj uspjeh temelji se na odličnoj pripremi i suradnji između učenika, mentora i bivših reprezentativaca. Ovakav tip natjecanja potiče učenike na drugačije razmišljanje o pojedinim problemima, istraživački način rada koji je blizak znanstvenom radu, ali traži i puno uloženog vremena, truda i zalaganja.

Dori želimo mnogo sreće i uspjeha u Bjelorusiji gdje će promicati našu Gimnaziju, kao i grad Požegu i Požeško-slavonsku županiju – istaknula je Magdalena Srdarević, prof.

Detalje o turniru možete pronaći na stranicama iynt.icm.hr.

Galerija slika