Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 13 Siječanj 2019 09:51

Šampionski švargl Sebastijana Bella iz Pleternice, a po glasovanju posjetitelja ponovno Maria Kube iz Jakšića

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NA 7. ŠVARGLIJADU UZORKE DONIJELI NATJECATELJI IZ TRI SLAVONSKE ŽUPANIJE -

GRABARJE - Održana je 7. po redu Švarglijada u Grabarju u organizaciji KUD-a „Poljadija“ Grabarje, Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika Požeško-slavonska. Na ovu tradicionalnu gastro manifestaciju pristiglo je 17 uzoraka iz 3 slavonske županije, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Nije bilo lako stručnom žiriju, jer su i ove godine švargli bili dobri i kvalitetni, proizvođači se sve više trude da ovu poznatu mesnu deliciju rade što kvalitetnije, tako da nije bilo slabih ocjena, sve srebrne i zlatne medalje. Pokroviteljstva ove jedinstvene gastro manifestacije prihvatili su se Požeško-slavonska županija, Grad Požega i Grad Kutjevo.

Nakon ocjenjivanja najviše bodova, čak 129 bodova dobio je švargl pod rednim brojem 8, proizvođača Sebastijana Bella iz Pleternice, vlasnika Etno kuće Bello, koji godišnje za svoje goste na imanju pripravlja na desetke švargla, jer gosti, posebice stranci vole tu mesnu deliciju. On je uz vrijedne poklone organizatora dobio i veliku plaketu Šampiona 7. Švarglijade.

Vrlo visoke ocjene i Veliko zlato osvojili su uzorci broj 15 sa 128 bodova Željka Bajta iz Zarilaca, te broj 5 proizvođača Željka Begovića iz Drškovaca kraj Požege, koji je i prošle godine osvojio zlatnu plaketu. Visok plasman i 4. mjesto osvojio je Mario Kuba iz Jakšića, koji je ponovno ove godine osvojio i titulu najboljeg švargla po ocjeni posjetitelja u dvorani na degustaciji svih uzoraka. Odlične rezultate polučili su švargli Željka Turalije iz Veliškovaca kraj Valpova, Gorana i Matea Talafuka iz Tiborijanaca, Dragana Štulića iz Kunišanaca, Ivana Lukšića iz sela Ravan u Brodsko-posavskoj županiji, Ivana Cinkuša iz Beljevine, općina Đurđenovac. Nagrade su uručili predsjednik KUD-a Poljadija Ivica Ribičić, dogradonačelnik grada Pleternice Domagoj Katić, dogradonačelnik grada Kutjeva Ivica Malnar, dogradonačelnik grada Požege Ferdinand Troha i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić.

- Jedinstvena je ovo gastro manifestacija koja slavi i na slavonski stol vraća jednu od delicija slavonskog sela, švargl. No kako ima sve manje slavonskih kolinja, tako ima i sve manje proizvođača švargla, ove polutrajne mesne delicije, koja se pravi od kuhanih glava, jezika, srceta i masnoće. Tu kuhanu masu se reže na komadiće, dobro začini, puni u svinjske želudce, tijesni u presama i nekoliko puta odimi u pušnici. Švargl se uglavnom pojede u zimskim mjesecima odmah nakon klanja. Delicija je to koju cijene pravi gurmani, no sve manje je ima u ovom izvornom obliku, koji se i ocjenjivao na Švarglijadi. Sve više je imamo u proizvodnji velikih mesnih industrija u kalupu ili umjetnoj ovojnici, što zadržava njegovu draž, okus i miris ove delicije. Upravo kroz ovo natjecanje mi ćemo nastaviti i dalje zadržati onaj stari, originalni i autohtoni izgled i okus – istakao je predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine, Vladimir Protić, koji sa svojom udrugom organizira na području Požeštine još sedam etno i gastro manifestacija.

Svi posjetitelji na Švarglijadi, a najviše ih je članova nekoliko KUD-ova s područja Požeštine, društava, obitelji i prijatelja, uređuju i svoj stol u nekome od starih običaja i slavonske baštine. Nagradu za najljepši stol u slavonskom štihu osvojili su posjetitelji za stolom broj 2, obitelj Ergović iz Zarilca.

Nakon službenog natjecanja nastavilo se sa zabavom, a plesni podij napunili su mladi tamburaši De Gotto iz Grabarja i TS Požeški tamburaši. Nezaobilazni bećarac i kukunješće podigli su na noge sve u dvorani u veliko slavonsko kolo kroz cijelu dvoranu.

Galerija slika