Ispiši ovu stranicu
Petak, 11 Siječanj 2019 12:37

Posjetili Prehrambenu industriju „Podravka“ i Tvornicu piva „Carlsberg“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKO DRUŠTVO KEMIČARA I TEHNOLOGA NA STRUČNOM PUTOVANJU U KOPRIVNICU - 

KOPRIVNICA - Tridesetak članova Društva inženjera i tehničara kemije i tehnologije Požega organiziralo je stručno putovanje u Koprivnicu. Posjetili su Prehrambenu industriju „Podravka“, kao nastavak dugogodišnje suradnje sa Društvom kemičara i tehnologa Koprivnica. Predsjednica koprivničkog Društva kemičara dr. sc. Nada Knežević prezentirala je rad njihovog društva koje okuplja 150 članova.

Požežani su obišli proizvodnju juha i Vegete, a zatim su prisustvovali predavanju o 70 g. dugoj povijesti tvornice pod imenom Podravka, 45 godina proizvodnje farmaceutskih proizvoda, njenim dostignućima i planovima. Podravka proizvodi više od 1.000 različitih proizvoda, izvozi u 60 zemalja svijeta, prisutna je na svim kontinentima, a Vegeta je izvozni proizvod  br. 1 u RH. Prije 60 g. prof. Zlata Bartl i njen tim kreirali su Vegetu koja je i danas glavni izvozni artikl Podravke.

Direktorica Sektora istraživanje i razvoj dr. sc. Jasmina Ranilović prezentirala je važnost i rezultate istraživanja i razvoja, ulaganja u ljude i inovativne procese, suradnju sa znanstveni institutima i fakultetima. 1978. g. Podravka utemeljuje vlastiti Institut za istraživanje koji okuplja vrhunske stručnjake i vodeći je u zemlji. Danas Podravka ima moderne tehnološke procese, znanja, inovacije, kvalitetne ljude i proizvode.

Požežani su obišli i Muzej prehrane Podravka koji na jedinstven način prezentira industrijske proizvodne procese. Otvoren je 1982. kako bi za buduće naraštaje sačuvao svjedočenje o razvoju procesa proizvodnje hrane, kako u smislu tehničke opremljenosti i proizvodnji sirovina za potrebe prehrambene industrije.

Požežani su posjetili i proizvodne pogone piva Carlsberg Croatia d.o.o. u Koprivnici te obišli linije proizvodnje piva Pan, Tuborg i drugih proizvoda,  koja zapošljava 300-tinjak radnika, ima vrhunsku tehnologiju, velike kapacitete, kvalitetne proizvode a poštuju najviše ekološke standarde. Osnovana je 1971. g. kao Panonska pivovara. Bila je u vlasništvu Podravke do 2004., a od tada je dio grupacije Carlsberg. Kolegica tehnolog, brewmaster Tatjana Hutinski, dipl. ing  je požeške tehnologe i kemičare  upoznala sa pivskom pričom iz Koprivnice, ispričala nam je nakon povratka sa stručnog putovanja Marica Ploužek iz požeškog DIT-a.