Utorak, 08 Siječanj 2019 09:46

Prošle godine 20 tisuća pacijenata zatražilo pomoć na odjelu hitne

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ODJEL ZA HITNU MEDICINU OŽB POŽEGA U SLUŽBI 24 SATA 7 DANA U TJEDNU -

POŽEGA - Kad trebamo medicinsku pomoć znamo gdje su, 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, uvijek na istom mjestu, u ordinacijama na Odjelu za hitnu medicinu Opće županijske bolnice Požega, gotovo svima na dobro poznatoj adresi i lokaciji. Neki će reći, daj Bože da ih nikad ne zatrebamo ali njihova pomoć je u određenim situacijama itekako potrebna.

U ovom članku želimo ukratko upoznati javnost s radom specijalista, liječnika i drugog medicinskog osoblja koje radi na Odjelu za hitnu medicinu požeške bolnice, Uz svoje stručno znanje i sposobnosti neizbježno su „naoružani“ i strpljenjem jer se susreću sa različitim pacijentima, s onima koji jesu i nisu trebali doći zatražiti njihovu pomoć. Nama, pacijentima, teško je za pretpostaviti kako je njima u određenim situacijama i (ne)prilikama raditi. Trebali bi ih razumjeti i znati da kod njih nema prevelikog ili gotovo nikakvog odmora dok su u svojim ordinacijama i drugim prostorijama gdje se primaju pacijenti i pomoć im se pruža.

Svaka ordinacija ili odjel u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi ima svoje specifičnosti, a za onaj Odjel na hitnoj medicini slobodno se može reći da je na samom „udaru“ pacijenata koji traže hitnost i brzo postupanje jer je većina od njih došla po pomoć koja im neophodno i žurno potrebna.

Prema podacima koje smo dobili na Odjelu za hitnu medicinu požeške bolnice pregledano je u 2018. godini 20.462 pacijenta.
U razgovoru s ravnateljem Opće županijske bolnice Požega, prof. dr. sc. Željkom Glavićem doznajemo kako na Odjelu za hitnu medicinu požeške bolnice rade liječnici koji specijaliziraju Hitnu medicinu, njih troje, dr. Matko Šperanda, dr. Albin Kapetanović i dr. Barbara Dumančić dok u noćnim satima povremeno dežuraju i specijalizanti i specijalisti drugih struka.

Dr. Barbara Dumančić koja je odlučila ostati i raditi u svom rodnom gradu izabrala je i dobila specijalizaciju upravo iz hitne medicine za koju se baš ne odlučuju mnogi jer je to posao dosta težak s brojnim različitim zahtjevima i potrebama. - Ne žele svi u hitnu, ali meni je to izazov, volim tu dinamiku i posao. Vrlo je nepredvidljivo, dolaze različiti slučajevi - traume, bolovi u želudcu, moždani i srčani problemi pa sve do psihijatrijskih problema. Poznato je kako je to i posao pun stresa koji zahtjeva veliku dozu hladnokrvnosti i samokontrole, a najvažnije je ostati objektivan, emocije se moraju držati po strani – rekla nam je u razgovoru dr. Barbara Dumančić dodajući kako je po dolasku pacijenta na hitni prijem potrebna brza reakcija, procjena svih parametara i puno iskustva kojeg ona kao mlada liječnica još uvijek prikuplja.

- Ključan je timski rad. Veliki je pritisak i veliki je broj pacijenata, često dolaze bez prethodnog dolaska svom liječniku, no uglavnom nam pristižu doista oni kojima je hitna pomoć najpotrebnija – dodala je dr. Dumančić koja je uz rad i na specijalizaciji koja traje pet godina. - Ovdje sam na ovom odjelu od travnja 2018. godine, a morat ću proći i druge odjele kojih nema u Požegi pa ću morati i u Zagrebu – rekla je dr. Barbara Dumančić dodajući kako bi bilo dobro kada bi imali još jednog liječnika i još sestara.

Kako je raditi medicinskoj sestri koja je prva u susretu s pacijentima različitih tegoba razgovarali smo sa uvijek srdačnom, nasmijanom i raspoloženom Kristinom Previšić, koja u požeškoj bolnici radi 18 godina. - Na Odjel hitne medicine premještena sam s traumatologije. U ovom poslu stres doživljavam tek kada sve prođe, a najgori je dio posla kada se ne možeš isključiti pa neke događaje "prevrćeš" preko glave nekoliko dana. Ništa nije teško - na vratima bolnice ostavljam probleme od kuće, a isto tako, kada krećem kući, nastojim ne razmišljati. Proživjeli smo svega, ali ovaj posao nas je doista naučio da je obitelj i zdravlje na prvom mjestu – rekla je Kristina Previšić.

Ravnatelj požeške bolnice prof. dr. sc. Željko Glavić ističe i kako uz jednog od liječnika na Odjelu hitne medicine 24 sata na dan bude dežuran i specijalist kirurg i internista koji prema potrebi i specifičnosti bolesti obavljaju specijalističke i druge preglede. - Mogu naglasiti i kako je od ukupnog broja pacijenata, tijekom 2018. godine u Odjelu za hitnu medicinu, od njih 20.462 pacijenta bilo 183 iz prometnih nesreća, od kojih je 26 imalo tešku politraumu. Tijekom 2018. godine bilo je 535 pacijenata sa srčanim simptomima, a kod njih 16 poduzimala se reanimacija zbog srčanog zastoja – rekao je ravnatelj Glavić nastavljajući sa zanimljivim pokazateljima kako je od ponoći do 7 sati ujutro bilo tijekom 2018. godine 1.397 pacijenata, a od 7 ujutro do 15 sati 9.524 pacijenta te da je od 15 sati do ponoći bilo ukupno 9.541 pacijent.

- Vozilima hitne pomoći došlo je 2.604 pacijenta a osobnim prijevozom 17.858 pacijenata. Unutar 2 sata otpušteno je ili primljeno na bolničko liječenje ukupno 6.185 pacijenata. Najviše pacijenata otpuštenih ili primljenih na bolničko liječenje unutar 60 minuta bilo je u srpnju 630, a najmanje u veljači 355. Najviše pacijenata ukupno tijekom mjeseca bilo je u kolovozu, njih 2008, a najmanje u veljači 1460 pacijenata – dodao je ravnatelj požeške bolnice prof. dr. sc. Željko Glavić ne skrivajući zadovoljstvo radom liječnika na Odjelu za hitnu medicinu.