Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 10 Prosinac 2018 11:10

U sklopu projekta „Binarni kod 110“ na studijskom putovanju u Dansku

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U sklopu projekta „Binarni kod – 110“ predstavnici ciljane skupine, djelatnici gradske uprave i Veleučilišta u Požegi, posjetili su glavni grad Danske, Kopenhagen, kako bi se upoznali s danskim sustavom rada, zaštite prava radnika, komunikacijom između udruženja poslodavaca i radnika i brojnim drugim značajkama ovog skandinavskog sustava.

U sklopu posjeta održan je sastanak s predstavnikom Danskog sindikata privatnog i javnog sektora, The Danish Confederation of Trade Unions, najvećeg sindikalnog udruženja u Danskoj koje je prepoznato kao najreprezentativnija organizacija radnika u privatnom i javnom sektoru. Glavni cilj LO-a je rješavanje interesa zaposlenika u odnosu na poslodavce i vlast. Kroz suradnju s udrugama i drugim sindikalnim organizacijama, LO želi utjecati na vladu i političke stranke kada je riječ o izradi i provedbi zakona, posebno u odnosu na politike tržišta rada. U svojoj ulozi koordinatora u odnosu na središnje kolektivno pregovaranje, LO nastoji osigurati zajedničke, sveukupne zahtjeve. Danski pokret sindikata već je postigao širok raspon svojih ciljeva. Više od milijun radnika pripada jednog od sindikata povezanih s LO-om. Ovih 1 milijun članova čine oko 50% svih radnika u Danskoj. Osam od deset zaposlenika je zaštićeno kolektivnim ugovorom. U Danskoj se u prosjeku godišnje otvori 800 tisuća radnih mjesta (u ekonomiji s tri milijuna radnih mjesta) i s razinom nezaposlenosti od samo 4%.

Dansko tržište rada karakterizira visoka stopa pripadnosti sindikatu. Oko 82 posto danskih zaposlenika član je sindikata. Druga karakteristika je visok stupanj dinamike i fleksibilnosti.Na primjer, posljednjih godina ukinuto je 200 tisuća radnih mjesta, ali istodobno je stvoreno 220 tisuća novih radnih mjesta svake godine. Nadalje, više od jedne trećine radne snage mijenja radno mjesto jednom godišnje. Visoka fleksibilnost znači da je tržište rada lako prilagoditi fluktuirajućim ekonomskim uvjetima.

Za vrijeme posjeta održan je i sastanak u Udruzi lokalnih zajednica, najvećoj danskoj radničkoj organizaciji koja je zadužena za pregovaranje sa sindikatima. KL predstavlja 98 danskih općina i pregovara o plaćama i uvjetima rada za 500 tisuća zaposlenih. Zbog toga socijalni dijalog igra centralnu i vrlo pozitivnu ulogu na danskom tržištu rada koje je jedno od najstabilnijih i najmirnijih u svijetu.Socijalni partneri imaju veliku odgovornost kod potpisivanja kolektivnih ugovora i među njima tradicionalno vlada uzajamno povjerenje i dijalog, čak i kad imaju konfliktne interese.

Projekt „Binarni kod – 110“ vrijedan je 658.086,44 kuna te ga je u cijelosti financirala Europska unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Nositelj projekta je Grad Požega dok su partneri u projektu Veleučilište u Požegi i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, a cilj mu je unaprijediti kvalitetu socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta socijalnih partnera na lokalnoj razini. Jedan od ciljeva je i utjecati na svijest donositelja odluka i politika na lokalnoj i regionalnoj razini te određivanju stvarnih potreba što će indirektno utjecati na otvaranje novih radnih mjesta, omogućiti dostojanstven rad svih radnika, unapređenje radnih standarda u cilju veće produktivnosti i kvalitetnijeg tržišta rada. Ciljnu skupinu projekta čini 35 osoba koje su zaposlenici Grada Požege i Veleučilišta u Požegi, a neki od njih su ujedno i članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Projekt će rezultirati većim iskustvom socijalnih partnera kada je riječ o djelovanju socijalnog dijaloga i mogućnostima njegova razvoja na zadovoljstvo svih uključenih. Partneri će kroz planirana istraživanja i edukacije dodatno unaprijediti znanja i vještine svojih djelatnika te saamim time ojačati svoje administrativne i stručne kapacitete. Pripadnici ciljne skupine će kroz projekt steći dodatna znanja i vještine čime će direktno utjecati na povećanje svojih stručnih kapaciteta. Navedeno će doprinijeti jačanju administrativnih i stručnih kapaciteta njihovih poslodavaca čime će se indirektno utjecati na unapređenje socijalnog dijaloga na području grada Požege.

„Jačanje socijalnog dijaloga“ je projekt koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a koji za cilj ima povećati učinkovitost, održivost rezultata i kontinuitet socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj.

Galerija slika