Nedjelja, 02 Prosinac 2018 13:21

Ramci okupili folkloraše iz tri države

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA 12. PRIREDBA „OBIČAJI STAROG ZAVIČAJA“ U SKLOPU OBILJEŽAVANJA DANA GRADA PLETERNICE I ZAŠTITNIKA SV. NIKOLE - 

PLETERNICA - Tradicija je svake godine početkom prosinca uz Dan grada Pleternice i nebeskog zaštitnika sv. Nikole održavanje smotre folklora „Običaji starog zavičaja“ koju je ove godine po 12. puta organiziralo Zavičajno kulturno-umjetničko društvo „Rama“ iz Pleternice čiji je predsjednik Jure Vidakušić pozdravio sudionike i posjetitelje zahvalivši se na odazivu, a kasnije je zasvirao gusle i zapjevao.

- Hvala što ste došli u grad bećarca i kulturne baštine jer ovdje djeluju četiri društva koja njeguju tradiciju – istakao je otvarajući priredbu zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić.

Slučajno ili ne, na dan održavanja smotre Hrvatska televizija je dva puta reprizirala dokumentarac „Ramci negdje drugdje“ snimljen prije desetak godina upravo u ovom gradu, a za koji su dobili međunarodnu nagradu!

Na ovogodišnjim „Običajima starog zavičaja“ uz domaćine KUD „Rama“ nastupile su skupine „Kolo“ iz Zagreba, „Krčevina“ iz Viteza(BiH), „Radinje“ iz Siča, „Svilenka“ iz Buka sa igrokazom dvije gluhe žene, „Češka beseda“ iz Kaptola, HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora(Srbija) sa zanimljivim običajem sahrane begeša (berde) na početku korizme, zatim KUD Ćeralije sa običajima kosovskih Hrvata, „Ukrajina“ iz Slav. Broda, te skupina iz Turbeta-Travnika(BiH) te su izveli običaje, pjesme i kola svojih krajeva što je više od 200 posjetitelja u sportskoj dvorani nagradilo dugotrajnim pljeskom.

Cijeli program vodile su već po četvrti puta, nadahnute „Snaše sa sokaka“, Ljiljana Bagarić i Željka Maričić iz Vukovara, koje su čitavo vrijeme između nastupa folkloraša držale posjetitelje u svojim pričama, koje su uvijek završavale salvama smijeha.

Na kraju priredbe predsjednik ZKUD „Rama“ Jure Vidakušić uručio je sudionicima prigodne poklone u znak zahvalnosti za njihove nastupe.