Petak, 30 Studeni 2018 09:40

Održano godišnje druženje osoba s invaliditetom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM - 

POŽEGA - Udruga osoba s invaliditetom Požeško – slavonske županije i Grada Požege održala je svoje godišnje druženje u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca. Udruga osoba s invaliditetom Grada Požege i Požeško-slavonske županije broji preko 600 članova i svakodnevno brine za osobe s različitim vrstama invalidnosti.

Okupljanju su prisustvovali predstavnici udruge Gluhih i nagluhih Požega, Udruga slijepih, Udruga Humanum Požega, te predstavnici sponzora, a pozivu se odazvao i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Ispred Udruge osoba s invaliditetom goste je pozdravila njezina predsjednica Jelosavka Jakovljević.

- Iskreno mi je drago da smo se okupili u ovako velikom broju. Raduje me što je s nama danas i naš gradonačelnik koji doista prati, skrbi i podupire radove naše udruge. Pozdravljam i naše podupiratelje koji svojim donacijama potpomažu kvalitetniji rad i napredak naše udruge, gospođu i gospodina Čabraju, gospođu Matoš, kao i naše dugogodišnje suradnike. Iskreno hvala u ime svih nas osoba s invaliditetom i zaposlenika naše udruge što nam dajete vjetar u leđa – rekla je Jakovljević.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Darko Puljašić.

- Naravno da mi imamo obvezu, ali uvijek je lako surađivati s ovako prekrasnim ljudima koji daju sebe za one potrebite. Lijepo vas je sve vidjeti, drago mi je da pazite jedni na druge, drago mi je da cijenite jedni druge, a mi smo za vas ovdje i vi ćete reći što i koliko trebate. Grad Požega uistinu je sretan što ima ovakve udruge i nadam se da ćemo se i dalje družiti. Gradska uprava vam je na raspolaganju da vam pomognemo da se uključite u sav gradski život jer imate pravo na to – poručio je gradonačelnik.

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema podacima Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj živi 511 850 osoba s invaliditetom, od čega je 60 % muškaraca i 40 % žena, a u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske osobe s invaliditetom čine 12 % stanovnika.

Izvor: pozega.hr