Nedjelja, 25 Studeni 2018 12:28

Uz 12 ekipa čvarak majstora i Zimski baranjski vašar

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

10. ČVARAK FEST U BARANJSKOM KARANCU -

KARANAC -  Baranjsko etno selo Karanac domaćin je već deset godina gastro manifestacije „Čvarak fest“. U okviru 10. Čvarak festa održan je i „Zimski vašar“ u Karancu sa pedesetak štandova uglavnom domaćih proizvođača autohtone hrane, slastica i pića, suvenira i igračaka. Sajam uz Turističku zajednicu organizira i vlasnik Restorana Baranjska kuća Vladimir Škrobo – Bajo.

Ove godine natjecalo se 12 ekipa za titulu čvarak majstora, koji su trebali napraviti najbolji čvarak po baranjskom receptu, dugački a tanki čvarak, ne kao onaj slavonski koji mora biti četvrtast i svaki jednak. Po ocjeni stručne komisije najbolji je ove godine napravila ekipa Udruge branitelja Donji Grad iz Osijeka, drugo mjesto osvojio je Baranjac Teoldi Ištvan koji je i prošle godine bio drugi, a treće mjesto osvojila je Udruga za inkluziju iz Osijeka. Njima su pripala pisana priznanja za čvarak majstore iz ruku organizatora i zamjenika župana Osječko- baranjske županije Gorana Ivanovića.

Na Čvarak festu bilo je nekoliko natjecatelja iz Belišća, Valpova i Osijeka koji su se natjecali i na 5. Čvarkijadi u Vetovu koju organizira Udruga Požeški čuvari baštine te nekoliko izlagača s zimskog vašara, koji su nam odali priznanje i istakli da smo uvjerljivo najveća Čvarkijada u Republici Hrvatskoj. Najveća po broju ekipa natjecatelja kojih smo imali 30, istopili 600 kg slanine i napravili puno čvaraka koji su svi ponuđeni na degustaciju posjetiteljima besplatno. Ovdje u Baranji su posjetitelji mogli degustirati čvarke po 50 kn za pola kilograma.