Srijeda, 21 Studeni 2018 18:39

Učenici Gimnazije osvojili drugo mjesto na MakeX natjecanju iz napredne edukacijske robotike u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Natjecanje s mBotovima organizira se za učenike osnovnih škola. U Gimnaziji već treću godinu u to natjecanje uključeni su učenici koji pohađaju osnovnu školu te s njima rade mentori iz Gimnazije. Same pripreme i rad odvija se u Gimnaziji u Požegi, a sam početak  rada s robotima bio je upravo rad s mBotovima. Unazad dvije godine učenici Gimnazije su prvaci regije Požega u programiranju s  mBotova. To im je omogućilo da se uključe u natjecanje MakeX u kojem su sudjelovali prvaci svih regija u Hrvatskoj.

Na natjecanju je sudjelovalo preko 500 osnovnih škola i ustanova, a samo natjecanje je podijeljeno na regije.

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) po prvi puta u Hrvatskoj organizira ovakvo natjecanje na kojem sudjeluju najbolji iz Croatian Makers lige. IRIM je za ovo natjecanje, kao i u svojim drugim projektima svim sudionicima donirao opremu za sudjelovanje – čime su  svima osigurali jednake prilike i mogućnost za rad.

Natjecanju je održano  u subotu, 10.11.2018. u OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu.

U ovom natjecanju timovi su se sastojali od maksimalno dva natjecatelja iz jedne ustanove. Zadaci i natjecanje su osmišljeni tako da timovi moraju suradnički rješavati zadatke kako bi postigli što više bodova.

Tema natjecanja je bila “Plavi planet” – timovi su rješavali zadatke poput sortiranja smeća, čišćenja zagađenja u vodama, rastavljanja starih termalnih energetskih stanica i monitoriranja kvalitete zraka koristeći mBot robote. U ovom natjecanju timovi su slučajnom metodom povezani i zajedno rješavaju zadatke. Timovi nisu do početka natjecanja upoznati s kojim timom će biti povezani.

Ekipu Gimnazije u Požegi činili su učenici osnovne škole Fran Josipović i Dino Milevoj. S njima su radili mentori  profesorica Ljiljana Miletić i Filip Jamuljak učenik 2.a razreda.

Postigli izvrsni rezultat i zajedno sa svojim saveznikom OŠ Stjepan Ilijašević, Oriovca osvojili drugo mjesto.

O svojim rezultatima, budućim planovima i projektima su razgovarali sa županom Alojzom Tomaševićem koji je izrazio zadovoljstvo na sva postignuća učenika naše županije.

- Kao župan, a prije svega kao promatrač vašeg rada želim vam čestitati na svim postignućima te poželjeti sreću u svim budućim projektima. Dokaz ste tome da mladi ljudi mogu postići puno toga uz volju za znanje i rad te potrebne uvjete za isti taj rad. Srednje škole naše županije su te koje pripremaju mlade ljude na život, no cilj školovanja koje mi želimo provoditi je da svaki učenik ima priliku putem školovanja steći znanje i mogućnost da jedan dan postane samostalan poslovan čovjek. Svaki od vas će nadam se nastaviti raditi ovo u čemu uživate te da će vaš robot jedan dan biti dio proizvodnje u našoj županiji i državi. Također vas želim potaknuti da ostanete u svojoj državi i razvijate tu tehnologiju ovdje jer puno toga je moguće ostvariti, a samim time dovodite do poboljšanja razvoja tehnologije u Hrvatskoj čemu smo svjedoci iz dana u dan. Zašto baš ne bi vaše ime bilo iza nekog izvanrednog izuma pa da naši domaći, a i strani proizvođači u industriji i proizvodnji koriste strojeve proizvedene upravo iz Hrvatske – istaknuo je župan.

- Ovo je za nas jako veliki uspjeh i mi imamo jako puno aktivnosti u ovom području te smo se kao jedna obrazovna ustanova što je Gimnazija stavili u rang sa strukovnim Tehničkim školama. Puno rada nas još čeka, uključili smo se u ''Robocup'' natjecanje i stvarno smo sretni da smo uspjeli u tome da možemo reći da sudjelujemo na jednom takvom natjecanju. Dobili smo dva projekta od T com-a na koje smo također ponosni, a radi se o projektu za hranilicu i projektu za pametnu kosilicu. Takvi projekti su dokaz da naš rad može pridonijeti promjeni u društvu i budućnosti industrije kakva je danas - Ljiljana Miletić.