Subota, 17 Studeni 2018 10:31

Za Martinjski obred krštenja mošta vinski kum Stjepan Jeršek Štef s pjesmama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

5. VINSKI BAL UDRUGE VINOGRADARA I VINARA „VETERI CASTRA“ VETOVO   -

VETOVO – Po peti puta, jedna od najaktivnijih vinogradarskih i vinskih udruga, „Veteri Castra“ iz Vetova organizirala je svoj Vinski bal. Druženje je to svih članova sa supružnicima, članovima obitelji i prijateljima. Na bal su uvijek pozvani i prijatelji Udruge i oni koji podržavaju rad ove Udruge vinara na razne načine. Predsjednik Udruge, Branko Jakobović pozdravio je sve goste ovoga sada tradicionalnog, 5. po redu Vinskog bala, koji organiziraju svake godine u drugom, od dva ugostiteljska objekta na svom području, pa je ovaj bal organiziran u Restoranu Schon blick u Vetovu. Udruga će nastaviti sa svojim bogatim radom, a uskoro kreću i sa pripremama za svoju veliku manifestaciju Vincelovo na otvorenom, koja se proteklih godina profilirala kao najveća vincelovska manifestacija u Požeštini.

I ove godine su u sklopu vinskog bala organizirali i Martinje s tradicionalnim pučkim običajem krštenja mošta, koji je prikazao nadaleko poznati vinski kardinal Vladimir Bauer, jedini u Hrvata. Uz njega su ministrirali Željko Pejković i Uroš Svitlica kao pomoćnici. Za ovu zgodu izabran je i biser kum, ujedno i član udruge, Stjepan Jeršek Štef, poznati slavonski pjevač. On se osim što je uz obred krštenja otpjevao nekoliko svojih uspješnica, pokazao i kao veliki ljubitelj vina popivši na iskap poveći pehar mladog vina koje je donio predsjednik udruge Branko Jakobović. Time je stekao naziv pravog vinskog kuma, o tome događaju dobio i Kumovnicu, pisani trag ovog ceremonijalnog događaja, ali i obvezu i pravo da tijekom godine, do novog Martinja obilazi sve vinske podrume.

Uz odličnu svečanu, pravu slavonsku vinsku večeru, od bunceka, domaćih kobasica, krumpira i prženog domaćeg kiselog kupusa. Naravno da su se služila ponajbolja vina članova udruge, a vinarske supruge su priredile i veliki broj slastica. Posebno interesantno, već od prvog vinskog bala, organizirana je i bogata i vesela tombola. Sjećamo se još i prepričavamo kako je na jednom, prošlih godina vinskom balu, glavna nagrada zaintrigirala sve sudionike. Nagrada je bila samohodna, jednoredna kopačica. Bio je to jedan veliki i impozantan paket, puno dojmljiviji od druge nagrade, velikog LCD televizora. Svi su kupovali što više tombola jer su očekivali zaista veliku i vrijednu nagradu. Na izvlačenju se tek pokazalo veliko iznenađenje, jer je samohodna, jednoredna kopačica zapravo bila motika na dugoj dršci. Tombola je i ovaj puta izazvala veliko zanimanje, tako da se pokupovala u trenu, no imala je samo normalne vrijedne nagrade. Iznenađenje su organizatori ostavili za neku drugu zgodu, kad se ne bude očekivala podvala.

Za zabavu i plesni podij bili su zaduženi članovi glazbenog banda Prestige iz Požege, a kao i svaki vinski bal, odužio se do kasnih noćnih sati.