Petak, 16 Studeni 2018 10:06

Završena prva mobilnost učenika Tehničke škole

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

12 UČENIKA ŽIVJELO I RADILO U PORTUGALSKOJ BRAGI - 

POŽEGA – Od sredine do kraja listopada trajala je prva mobilnost učenika Tehničke škole u portugalskoj Bragi. Na mobilnosti je dvotjednu praksu odradilo 12 učenika iz tri zanimanja: tehničar za mehatroniku, računalni tehničar za strojarstvo i tehničar za računalstvo. Prije odlaska na mobilnost, članovi projektnoga tima su učenicima održali jezične, kulturološke, pedagoške te pedagoško-stručne pripreme.

Učenici su obavljali praksu u ukupno sedam poduzeća: IFIX, Promecel, Rito, Labina, Fundicao Ricarsil, Amarinfo, Anainox. Obavljajući radne zadaće u poduzeću zapravo su primjenjivali do sada naučena teorijsko-stručna znanja u školi. U svakom su poduzeću imali mentora, osobu koja im je u svakom trenutku bila od pomoći kako bi tehnološki postupak izrade i/ili radni zadatak uspješno priveli kraju.

- Iako umorni na kraju radnoga dana, bili su više nego zadovoljni dobro obavljenim poslom. Kako je i uobičajeno, radni tjedan trajao je do petka, a dane vikenda smo planirali za kulturološke izlete prilikom kojih smo posjetili Bragu i neka od najznamenitijih mjesta u ovom predivnom gradu-Svetište Bom Jesus do Monte i Jardim de Santa Barbara ili vrt Svete Barbare – istaknuo je Denis Smojvir, dipl.inž.stroarstva, koordinator projekta.

- U subotu 20.10.2018. organizirali smo izlet u Lisabon. Lisabon je grad koji leži na rijeci Tejo i oduševio nas je svojom ljepotom. Posjetili smo gradsku četvrt Belem i samo središte grada. Na povratku iz Lisabona u Bragu svratili smo u svetište Gospe Fatimske. Sljedeći dan posjetili smo Porto, drugi po veličini grad u Portugalu. U Portu smo posjetili Se Cathedral(romanička crkva smještena u povijesnom centru Porta) te Avenida dos Aliados(središte grada). Drugi tjedan boravka u Bragi učenici su nastavili radne aktivnosti u poduzećima prema već ustaljenom rasporedu do petka, kako bi ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnosti. U petak, 26.10.2018., je bio zadnji radni dan učenika u poduzeću. Naš domaćin Braga mob, nam je te večeri priredio malu svečanost na kojoj su učenici dobili potvrde o obavljenoj praksi. Bili su to vrlo emotivni trenuci rastanka s našim portugalskim prijateljima – rekao je Smojvir.

Učenici Ivan Tomić(3.a), Vili Kiš(3.b) i Borna Perešin(3.f) svojim osvrtom podijelili su svoje iskustvo mobilnosti u Portugalu.

Borna Perešin:

- Mobilnost je nedvojbeno jedinstvena prilika da uz odrađivanje stručne prakse u stranom okruženju upoznamo novu zemlju, ljude i kulturu, steknemo nova znanja, naučimo što to znači prilagoditi se i funkcionirati u drugačijem radnom okruženju. Deset radnih dana odrađivali smo stručnu praksu u raznim poduzećima u kojima smo imali svoje mentore koji su nam pomagali u rješavanju različitih radnih zadataka. Gotovo svaki dan imali smo različite zadatke. Od sastavljanja i popravljanja računala i računalnih komponenti, održavanja pisača i računalne periferije, osnova programiranja do interakcije s klijentima. Vikendom smo imali organizirano razgledavanje kulturnih znamenitosti Brage, Lisabona i Porta. Na samom kraju treba istaknuti posebnu podršku, vodstvo i mentorstvo organizatora ovog projekta prof. Denisa Smojvira. Nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih projekata i da će što veći broj ljudi imati priliku posjetiti i raditi izvan svoje zemlje.

Vili Kiš:

- Moje iskustvo odlaska na stručnu praksu u Portugal je bilo veće od očekivanja. Stjecanje novog znanja i iskustva u inozemstvu je proširilo moje vidike za budućnost. Na praksi je bilo odlično,imao sam svoga mentora koji mi je pokazivao što treba raditi. Moja teorijska znanja sam kombinirao i prenosio u praksu. Sve je bilo odlično organizirano. Jako veliku podršku mi je dao profesor Denis Smojvir koji nas je uputio u sve, organizirao i bio uvijek dostupan kada nam je nešto trebalo. Bilo mi je jako drago što sam ostavio dobar dojam u poduzeću, što su me radnici prihvatili kao da s njima radim godinama. Zadnji dan stručne prakse sam dobio neočekivanu poruku koju mi je vlasnik firme rekao: „Ako ikada budeš razmišljao o dolasku u Portugal tražiti posao,vrata moje firme su ti otvorena.“ Bio sam jako sretan i ne bih nikada ni pomislio da će mi to reći vlasnik firme. Preporučujem svima koji budu imali ovakvu priliku da se prijave i da idu na ovaj projekt.

Ivan Tomić:

- Sa zadovoljstvom mogu reći da sam u razdoblju od 2 tjedna puno toga naučio. Većina nas je iskusila prvi let avionom što nam se, naravno, i svidjelo. U novom i nepoznatom postrojenju uspio sa se brzo naviknuti te sam obavljao sve zadane poslove. Što se tiče posla, prošao sam cjelokupan proces lakiranja nosećih konstrukcijskih dijelova te pakiranja istih. Upoznao sam nove ljude, učenike iz drugih zemalja i škola koji su u isto vrijeme boravili u Portugalu. Posebno su me dojmile kulturne znamenitosti Portugala te smo, osim Brage, obišli Porto i Lisabon. Naravno, naš prof. Smojvir je obavio cijeli posao da bi nam omogućio odlazak, boravak i stručnu praksu u Portugalu. Za vrijeme boravka, ali i prije odlaska, profesor je uvijek bio dostupan, pomagao nam te odgovarao nam na sve naše upite. Mislim da bi bilo potrebno da se u naš školski sustav uvede puno više praktične nastave. Na taj bi način učenici više i lakše stjecali radnu naviku te bi lakše rješavali probleme. Mobilnost obavljena u Portugalu zasigurno će me pratiti kroz cijeli život jer mi je pomogla u razvoju osobnih sposobnosti (što stručnih, što jezičnih) i u daljnjem školovanju. Za kraj bih preporučio svakome tko ima sličnu priliku da ju iskoristi, jer će mu sigurno dobro doći kao životna škola.