Nedjelja, 11 Studeni 2018 13:59

Prvak Zvonko Barić iz Narda, drugi ekipa Hladno pivo Osijek a treće mjesto Željko Turalija iz Veliškovaca

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

5. MEĐUNARODNA FIŠIJADA U DALJU S REKORDNIH 77 NATJECATELJA -

DALJ – U organizaciji Restorana i prenoćišta Stari mlin u Dalju održana je 5. Međunarodna fišijada s kuharima iz cijele Slavonije i Baranje, te Vojvodine, Mađarske i BiH. Ove godine bila je to rekordna fišijada s 77 natjecatelja a kao glavni pokrovitelj pojavila se Podravka, koja je osigurala za sve natjecatelje kuharsku kapu, kuharsku kecelju i paket raznih začina za kuhanje. Standardni sponzori su proizvođači začina iz Vojvodine i Vinari iz Dalja i Erduta. Zaista je ove godine bila rekordna i posjećenost, jer posjetitelja je bilo iz cijele regije, a bilo je i nekoliko autobusa Udruge branitelja ZET-a iz Zagreba. Vrlo lijep sunčan dan bez vjetra, ovu fišijadu je učinio još ljepšom, koja se odvija na samoj obali Dunava. Voditelj programa i idejni začetnik je novinar Radio Subotice Predrag Maravić, a sve posjetitelje su zabavljala čak tri glazbena sastava, dva natjecateljske ekipe na samom mjestu kuhanja fiša, a TS Kočija iz Belišča u novoj velikoj svečanoj dvorani za 600 posjetitelja.

I ove godine je i žiri bio međunarodni, tri člana iz Hrvatske a dva iz Vojvodine. Jedan od članova žirija već nekoliko godina je i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, Vladimir Protić. Pred njima je i ove godine bio veliki zadatak probati sve fiševe i ocijeniti najbolje. Nakon ocjena i pripetavanja, jer je nekoliko fiševa zaslužilo isti broj bodova, dobili smo i pobjednike. Od 1. - do 6. mjesta natjecatelji su dobili novčane nagrade i poklon pakete, a od 7. do 12. mjesta robne nagrade.

Sa čak 90 bodova pobijedio je odmah u prvom krugu Zvonko Barić iz Narda, poznatog s raznih gastro i kulinarskih natjecanja, bio je i dvije godine pobjednik državnog natjecanja u kuhanju fiš paprikaša. Nakon pripetavanja zbog istog broja bodova samo za nijansu komisija je dodijelila drugo mjesto Ekipi Hladnog piva iz Osijeka,koji su također poznati na brojnim kuharskim natjecanjima, a prošle godine u Dalju su osvojili treće mjesto. Treće mjesto tako je pripalo Željku Turaliji iz Veliškovaca kraj Belišća. Turalija je višestruki pobjednik brojnih fišijada, ali i čobanijada, grahijada, sarmijada, ove godine bio prvi na Čvarkijadi u Požegi, a prije dvije godine i prvak Hrvatske u roštiljanju.