Nedjelja, 11 Studeni 2018 11:10

"Pogled na sebe i svoje tijelo u konačnici može imati životni značaj"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA "BRKATI STUDENI-MOVEMBER" - MJESEC MUŠKOG ZDRAVLJA - 

POŽEGA - Brkati studeni-Movember - mjesec muškog zdravlja Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijska liga protiv raka petu godinu za redom provodi javnozdravstvenu akciju koja ima za cilj educirati i informirati stanovništvo o raku prostate i testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca. Cilj je očuvati i  mentalno zdravlje i prije svega rano otkrivanje poremećaja i borbu protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja i prevenciju suicida.

-Želja nam je ovom akcijom podsjetiti muški dio populacije na bolesti koje su specifične samo za njih. Kada govorimo o muškim bolestima najčešće se spominje rak prostate, a nevolja je u tome što se magline bolesti prostate ne događaju samo starijem dijelu populacije već i mlađima kod kojih je ta bolest opasnija i brže napreduje - naglasio je dr. Nikola Gotovac, tajnik Županijske lige protiv raka dodajući kako je riječ o bolesti koja se može liječiti i spasiti život.

-Ovom akcijom želimo podsjetiti i na karcinome testisa te drugih organa. Tek mali učestaliji pogled na sebe i svoje tijelo u konačnici može imati životni značaj - zaključio je dr. Nikola Gotovac.

Akciju koja se provodila ispred požeškog Gradskog muzeja doša je podržati i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Ove se godine peti put u našoj županiji u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijske liga protiv raka obilježava Brkati studeni-Movember (od engl. Moustache + November), mjesec muškog zdravlja. Ova je javnozdravstvena akcija započela  je prije 15 godina u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. Danas je na mjestu skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja je proglašena jednom od 100 najutjecajnijih nevladinih organizacija.