Petak, 09 Studeni 2018 12:56

Za svoju 12. smotru ugostit će desetak zavičajnih folklornih skupina iz RH i BiH

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJAKTIVNIJE KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO SVAKAKO JE ZD RAMA PLETERNICA S PREKO 30 NASTUPA GODIŠNJE - 

PLETERNICA – Konstataciju da je zaista najaktivnije Kulturno umjetničko društvo KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, mogu potvrditi i novinari koji su gotovo na svim smotrama, etno i gastro manifestacijama, na kojima su redoviti gosti i izvođači u programu „Ramci“. Oni su prošlih a i ove godine već ubilježili 30 nastupa na cijelom području Požeštine, Slavonije, RH, ali i u inozemstvu u susjednim državama. „Ramci“ kako ih popularno zovu u Požeštini gostovali su u brojnim radio emisijama, tv emisijama a po njima je snimljen i nagrađeni film. Oni su uvijek skromni i kažu „da vas novinara nije nitko za nas nebi ni znao“ pa na kraju godine uvijek prirede i jednu večeru, ali sa starim autohtonim jelima iz Ramske doline. Susret je ujedno i prilika da oni najave svoju smotru, ove godine to je 12. po redu smotra „Običaji starog zavičaja“ koja se upriliči uz Dan grada Pleternice.Ove godine smotra će se održati

- Mi prvenstveno ugošćujemo na našoj smotri folklorna, pjevačka i druga društva doseljenih stanovnika u Slavoniju, stoga je i naziv „Običaji starog zavičaja“. Počeli smo sa tri takve skupine, od nas Ramaca, pa Slovaka, Čeha koji su u većem broju ovdje doseljeni. Ugostimo uvijek i nekoliko domaćih slavonskih folklornih društava. Svake godine nastojimo dovesti nove izvođače sa raznolikim programom, a ove godine očekujemo nastup folklornih i pjevačkih skupina iz Travnika i Krčevine kraj Viteza iz Bosne i Hercegovine, zatim Janjevaca iz Voćina, Svilenka iz susjednog Buka, KUD Orljava iz Pleternice, Češka beseda iz Kaptola, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšić, očekujemo Rusine iz Vukovara, KUD Radinje Siće iz susjedne brodske županije te naravno domaćih Ramaca. Svi oni će izvesti program običaja svojih krajeva i naroda što svakako potvrđuje raznovrsnost i ovogodišnje smotre – kaže dugogodišnji predsjednik ZD KUD „Rama“ i glavna „lokomotiva“ koja sve vuče, Jure Vidakušić.

ZD KUD „Rama“ ima oko 30-tak članova, no kako kaže predsjednik Jure najaktivnijih je petnaestak, koji se odazivaju na sve aktivnosti, a ostali se priključuju. I oni kao i druga kulturno umjetnička društva nemaju dovoljno mladih, jer oni već odlaskom na školovanje prekidaju tu vezu s društvom, a rijetki se vraćaju natrag. No to ih ne obeshrabruje da vrlo često nastupaju, kako kaže Jure, „gdje god nas pozovu mi se nastojimo i odazvati, ako nam financije to dozvole“. Ove godine već bilježe 30 nastupa, a do kraja godine uz svoju smotru imaju i nekoliko gostovanja, 17. studenog u Hercegovcu, 16. i 17. prosinca na Adventu u Zagrebu, te krajem godine u požeškoj katedrali Sv. Terezije Avilske sa crkvenim pjesmama.