Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 08 Studeni 2018 09:17

Po prvi puta ugrađen pacemaker pacijentu u Požegi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

JOŠ JEDAN USPJEH I DAN ZA POVIJEST OPĆE ŽUPANIJSKE BOLNICE POŽEGA - 

POŽEGA - Početkom studenog u Općoj županijskoj bolnici Požega izvedeno je nešto što će ostati zapisano u bogatoj povijesti te zdravstvene ustanove jer se nije do sada izvodilo kao intervencija. Tim medicinskog osoblja na čelu s dr. sc. Ivanom Barišićem, specijalistom kardiologom po prvi puta su izveli ugradnju pacemakera – trajnog elektrostimulatora. Uz sve prethodne zdravstvene usluge koje se pružaju pacijentima u OŽB Požega, ova najnovija, ugradnju pacemakera, je kontinuitet ulaganja u zdravstvenu zaštitu pacijenata kako s područja Požeško-slavonske tako i drugih, susjednih županija.

Novo dostignuće je razlog za veliko zadovoljstvo svih zdravstvenih djelatnika u OŽB Požega koja se pobrinula da na vrijeme osigura opremu za taj medicinski zahvat, privremenu transvenoznu elektrostimulaciju srca. Inače prije nekoliko godina OŽB Požega proglašena je najboljom županijskom bolnicom u RH.

Nakon edukacije tima dr. sc. Ivana Barišića, kardiologa te Antonele Lončar, više medicinske sestre i Damjana Šimunovića, medicinskog tehničara u Zavodu za kardiologiju KB “Merkur” u Zagrebu, pod stručnim vodstvom kardiologa prim. dr. Darka Počanića, po prvi puta se izvela implantacija trajnog elektrostimulatora kod starijeg bolesnika koji je imao krize svijesti uslijed zastoja u radu srca. Prva implantacija tzv. dvokomornog elektrostimulatora srca izvedena je uz stručni nadzor prim. dr. Počanića te asistenciju dr. Ferdinanda Slišurića, subspecijaliste vaskularne kirurgije, Matka Brkanića, ing. med. radiologije, Antoanete Vučice, više medicinske sestre i Valentine Klarić, medicinske sestre.

- Elektrostimulacija srca je metoda liječenja poremećaja srčanog ritma koji se uglavnom manifestiraju sporim srčanim radom ali je moguća uporaba ove metode i u aritmijama gdje je prisutan ubrzani rad srca. Prvi elektrostimulator (engl. pacemaker) je razvijen suradnjom kirurga i inženjera elektrotehnike u Švedskoj gdje je i po prvi puta 1958. g. implantiran 44-godišnjem bolesniku koji je kasnije doživio duboku starost. U Hrvatskoj je prva implantacija obavljena u Klinici za kirurgiju KBC Zagreb 6 godina kasnije, 1964. godine. Elektrostimulacija srca od svojih početaka do danas u tehnološkom smislu je doživjela pravu revoluciju, tako da su današnji aparati puno napredniji, znatno manje veličine i pored isporučivanja električnih impulsa srcu mogu kontinuirano pratiti srčani ritam i detektirati srčane aritmije koje mogu biti naknadno analizirane na redovitim kontrolama – naglasio je dr. sc. Ivan Barišić koji se posebno zahvalio prof. dr. sc. Željku Glaviću, ravnatelju OŽB Požega, jer kako je rekao dr. Barišić, bez njegove se pomoći i podrške svega toga ne bi bilo.

- Broj implantacija srčanog elektrostimulatora u europskim zemljama se godišnje kreće 70-80 na 100 tisuća stanovnika, a računajući broj stanovnika naše županije koji iznosi 73 tisuće stanovnika, broj bolesnika koji bi godišnje u našoj županiji zahtijevao ovakvu vrstu liječenja se kreće oko 50. Pokretanjem ovog programa u OŽB Požega, stanovnicima naše županije se omogućuje i redovito praćenje i kontrole rada srčanih elektrostimulatora u našoj novo-oformljenoj ambulanti za elektrostimulaciju koja radi svaki tjedan ponedjeljkom te koristim ovu prigodu da pozovem sve stanovnike naše Županije koji su nositelji trajnog elektrostimulatora da nam se obrate sa povjerenjem – dodao je dr. Barišić, nastavljajući kako je sve više naših sugrađana starije životne dobi koji su u pravilu i najčešći bolesnici kada je u pitanju primjena elektrostimulacije srca smatramo da pokretanje Ambulante za elektrostimulaciju u OŽB Požega biti od višestruke koristi prvenstveno za sve pacijente.

(AGM Kruna)

Galerija slika