Ispiši ovu stranicu
Subota, 03 Studeni 2018 12:54

Naše prekrasne plodove jeseni moramo ponuditi i prodati kroz turizam

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ODRŽANA MANIFESTACIJA „OKUSI JESENI U POŽEGI“ I MARTINJSKI OBRED KRŠTENJA MOŠTA –

POŽEGA - Požeška manifestacija „Okusi jeseni“ u kojoj su trebale biti tri priredbe, Bučijada, Kestenijada i Požeško Martinje okupila je veliki broj Požežana u dopodnevnim satima u šetališnoj zoni. Organizator je bila TZ grada Požega, a pokrovitelj grad Požega. Brojni su tu bili štandovi OPG-a i malih proizvođača hrane, od sireva, meda, pekmeza, aronije, lavande, lješnjaka, vina, kolača i suvenira, igračaka, zlatoveza, i dr. Posebno treba istaći i štandove Učeničkih zadruga „Pčelica“ OŠ Antuna Kanižlića s igračkama i drvenim predmetima, zadruge „Cucurbita“ OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca koji su izložili sve na temu Bučijade. Da ne bude uz dobra vina nitko gladan pobrinula se Udruga „Bakin šporet“ s ukusnim lepinjama, fritulama i domaćim „slavonskim hot dogom“.

Okuse jeseni otvorio je i pozdravio sve sudionike i posjetitelje požeški gradonačelnik Darko Puljašić, a manifestaciji su nazočili i gradonačelnikovi zamjenici Ferdinand Troha i Mario Pilon, te direktorica TZ grada Silvija Podoljak. Uz pjesmu i glazbu TS Zlatna dolina i voditelja Borica Benčića brojni posjetitelji su polagano uvedeni u s stari i vrlo popularni ceremonijal krštenja mošta koji je vodio vinski kardinal Vladimir Bauer uz ministrante Željka Pejkovića i Dragu Glasnovića. Vinski biser kum ove godine bio je poznati požeški vinar, Juraj Vrdoljak, koji ima vinograde na padinama Fratrovice, vrlo strmim položajima na kojima vinograd traži posebnu obradu kao nekada, uglavnom ručnu i ljudsku snagu. Punih 50 godina on je vinogradar i vinar, a najpoznatiji je po uzgoju francuske sorte Bouvije, koja je rijetka u našim krajevima. Ta sorta dolazi dosta rano u berbu, a i jedno je od najranijih vina pa se vrlo brzo i popije. Vrdoljak je darovao jedno bure bouvijea koje je poslužilo za ceremonijal krštenja mošta te za degustaciju okupljenim građanima. Kum se ispijanjem povećeg pehara mladog vina, bez zastajkivanja, pokazao kao „biser kum“. Uz poznate slavonske i martinjske pjesme koje je otpjevao vinski kardinal Bauer zapjevali su i okupljeni građani.

Požeški gradonačelnik Darko Puljašić pozdravio je sve okupljene i istakao da ovakvo bogatstvo koje mi imamo u našoj zlatnoj dolini nema nitko u okolici, no da to sve trebamo više cijeniti, sve to ponuditi i plasirati kroz turizam. – Ovdje smo okruženi okusima jeseni i jesenskim plodovima, danas kušamo brojne plodove naših polja. Mi to moramo, ne dijeliti, jer se vi cijelu godinu mučite za te plodove, stvarate nove proizvode i njih treba ponuditi i prodati. Trebamo našim gostima reći da ovdje mogu kupiti najbolju hranu, najbolje vino od najboljih ljudi na svijetu. Uživajte u tome.

Galerija slika