Nedjelja, 28 Listopad 2018 09:47

Društvu zlatna plaketa HLS a zaslužnim članovima odlikovanja i priznanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LOVAČKO DRUŠTVO „SELJAK“ JAKŠIĆ OBILJEŽILO 80 GODINA RADA -

JAKŠIĆ - Lovačko društvo „Seljak“ svečanom sjednicom, te dodjelom priznanja, zahvalnica i odličja proslavilo je 80 godina rada, a nazočili su tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, potpredsjednici Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Božidar Terzić i Denis Milošević, gradonačelnik grada Požega Darko Puljašić, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i ujedno i domaćin, ali i član društva, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, te predstavnici prijateljskih lovačkih udruga. Danas „Seljak“ gospodari županijskim lovištem „Jakšić“ ravničarskog karaktera, površina mu 4.483 hektara, a raspolaže srnećom divljači, te zecom, fazanom i drugom sitnom divljači. U lovištu se postepeno vraća i divlja svinja i jelenska divljač.

- Ponosni smo na uključivanje mladih u lovačko društvo jer je unazad dvije godine došlo njih desetak, a očekujemo daljnji priliv mladih – kazao je uvodno predsjednik LD „Seljak“ Mario Hak i dodao da se potpuno uredili i opremili izvana i unutra svoju lovačku kuću, te prateće sadržaje uz nju.

Dajući povijesni pregled razvoja lovstva u jakšićkom kraju tajnik društva Željko Polak je istakao da su se lovačke aktivnosti i interes za lovstvom pojavio između dva svjetska rata. Lovišta su bila u vlasništvu baruna Turkovića i veleposjednika Dušana Kuševića. Pojavili su se ekonomski jači ljudi, ljubitelji lova koji su tražili već 1928. godine davanja dijela lovišta i njima na gospodarenje. Tada je barun Turković ponudio dio svojih lovnih površina u zakup Antunu Posavecu, Đuri Akšamoviću, Petru Kuretiću, Antunu Nemetu, Petru Funduku, Emilu Štefaneku, Peri Pecku, Đuri Kolesaru, Stjepanu i Mirku Pečuru iz Treštanovaca, Eminovaca i Jakšića. To je u biti početak lovačkog društva, no u potpunosti registrirano lovačko društvo pod imenom „Seljak“ osnovano je 1938. godine. Posebno veće aktivnosti društvo bilježi krajem sedamdesetih godina kada je izgrađena lovačka kuća, te fazanerija na predjelu zvanom Jelave. Uz sve to u objekt su priključeni električna energija, pitka voda i plin.

Čestitke slavljenicima uputio je tajnik HLS-a Ivica Budor uručivši im zlatnu plaketu i grb Hrvatskog lovačkog saveza, dopredsjednik Županijskog saveza Božidar Terzić koji im je uručio umjetničku sliku, a pohvale radu društva i čestitke požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića prenio je njegov izaslanik Željko Obradović.

Odličja trećeg reda HLS-a primili su Milan Majetić, Zoran Mirosav, Dubravko Barušić i Domagoj Pavlik. Odličja HLS-a drugog reda dobili Ivan Hlevištajn i Zdravko Tomas.

Pored toga lovcima „Seljaka“ za 30 godina staža dodijeljena su priznanja, a zahvalnice prijateljima društva i sponzorima.