Petak, 26 Listopad 2018 10:06

Zimsko računanje vremena i savjeti za vozače

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 27. na 28. listopada.

Obzirom na događanja najtežih prometnih nesreća na prometnicama Republike Hrvatske i smrtnog stradavanja u njima te početka zimskog računanja vremena, sudionicima u prometu skrećemo pozornost na sljedeće:

Razvidno je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste.

U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno sve policijske uprave u narednom razdoblju nastaviti će s poduzimanjem aktivnosti u koje ćemo uključiti maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa,

Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.

Prilikom samog nadzora vršit će se sankcioniranje prometnih prekršaja koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom,  nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna uporaba mobitela.

Također, posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

Zimsko računanje vremena - vožnja s upaljenim svjetlima

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 27. na 28. listopada, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Podsjećamo vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Stoga, apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Savjeti sudionicima u prometu

Zbog događanja navedenih prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, sve sudionike u prometu upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa, a posebice:

- brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

- poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

- ne koriste mobitel tijekom vožnje,

- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

- koriste zaštitnu kacigu,

- pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,

- u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno

  se zaustaviti, osvježiti i odmoriti, 

- pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,

- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Tekst: PU požeško-slavonska Foto: Kronika požeško-slavonska