Četvrtak, 25 Listopad 2018 12:24

Zastupljena i Požeština, a škole odnijele nagradu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

22. DANI HRVATSKOG TURIZMA NAKON JEDNE REKORDNE TURISTIČKE GODINE -

Hrvatski turizam ostvario je novi uspjeh, 2018. je još jedna rekordna turistička godina u kojoj je prema posljednjim podacima u odnosu prema prošloj, također rekordnoj godini, ostvaren rast broja gostiju za 4 posto i noćenja za 6 posto. Ti podatci čuli su se 22. Danima hrvatskog turizma u Hvaru, priredbi koju organiziraju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, piše Glas Slavonije u svom izvješću iz Hvara.

Tema ovogodišnjeg okupljanja hrvatskih turističkih djelatnika je budućnost hrvatskog turizma, a ta budućnost sigurno će itekako ovisiti i o Slavoniji i njezinu, sve većem udjelu u turističkom prihodu zemlje. U Hvaru je i Slavonija bila znatno zastupljena, a i Požeško-slavonska županija. Na svečanom dijelu dodijeljene su turističke nagrade. Među nagrađenima s područja Slavonije i Baranje su tako Eko etno selo Stara Kapela u kategoriji subjekata koji pri kreiranju turističke ponude osobito vode računa o očuvanju prirode, okoliša i kulturne baštine destinacije, zaštiti bioraznolikosti, stvarajući dobrobit za cijelu lokalnu zajednicu i pružajući posjetiteljima autentične i visoko kvalitetne doživljaje. Ergela Đakovo i Lipik dobitnik je nagrade Anton Štifanić u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga. Tomica Đukić, kuhar u hotelu Osijek, najbolji je djelatnik u ugostiteljskom objektu, a on je službeni kuhar i pridruženi član stožera hrvatske nogometne reprezentacije. Najbolji privatni iznajmljivač godine je Vladimir Škrobo, vlasnik Baranjske kuće i "Sobe kod Baje". "Vladimir Škrobo Bajo jedan je od pokretača turizma u Baranji i ‘hodajući projekt‘, kako ga mnogi Baranjci nazivaju.

Nagrade požeškim srednjim školama

Tehničkoj i Obrtničkoj školi Požega pripale su nagrade za najbolji projekt srednjih strukovnih škola za promociju zanimanja, i to za projekt 15.000 slika iz srca Slavonije. Riječ je o tzv. timelapse videu, koji nastaje snimanjem fotografija u određenim vremenskim razmacima, pri čemu se u montaži dobije film sa znatno ubrzanima vremenom. U 15 tisuća slika prikazuju se ljepote požeškog kraja i šire okolice. Valja dodati i ostale dobitnike važnijih nagrada.

Najuspješnija destinacija kontinentalnog turizma je Zagorje, u finalu ispred Đakova i Varaždina. Najbolja destinacija ruralnog turizma je Dalmatinska zagora, koja je pobjedu ostvarila ispred Motovuna i Otočca. Najuspješnija city break destinacija je Zagreb, koji je u finalu imao konkurente - Split i Dubrovnik. Najuspješnija destinacija turizma zdravlja su Krapinske Toplice, koje su pobijedile u fotofinišu Istarske toplice i Opatiju. Nagrada za autentičnu primorsku destinaciju - malo misto, dodijeljena je Sutivanu, koji je u finalu dobio više bodova od Visa i Betine. Najuspješnija destinacija za ljetni odmorišni turizam ove godine je Mali Lošinj, koji je bio korak ispred Poreča i Rovinja. Dodajmo ovim nagrađenima i to da je za agencijsku djelatnicu godine proglašena Dragica Sladoljev, iz agencije Kompas Travel iz Poreča, koja vodi poslove servisa za cijelu Hrvatsku za turoperatora I.D. Riva Tours.

Prezentaciju su imali Kutjevo d.d. i Turističko naselje Zlatni lug

Na 22. Danima hrvatskog turizma prezentirali su se još neki subjekti iz Požeštine, Kutjevo d.d. sa svojim vinima i Turističko naselje Zlatni lug s Krčmom Zlatni lug i smještajnim kapacitetima. Predstavnici Kutjeva d.d. i Krčme Zlatni Lug pokazali su ono najbolje što znamo i umijemo. Bogati gastronomski stol sa suhomesnatim domaćim delicijama uz vrhunsku kapljicu vina plijenili su pozornost brojnih posjetitelja i turističkih djelatnika kojima su ljubazni Slavonci bili na usluzi na svojstven način, široke duše i slavonskog srca.

Tekst: Glas Slavonije Foto: Glas Slavonije / M.B.