Nedjelja, 14 Listopad 2018 09:14

Natjecale se 154 ekipe s pečenkama na ražnju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

10. PEČENKIJADA ODRŽANA U SLAVONSKOM BRODU -

SLAVONSKI BROD – Moto klub Brod prije deset godina započeo je zanimljivo natjecanje u pečenju pečenki na ražnju na otvorenom prostoru. Od početka su mu podršku davali okolni Moto klubovi iz Slavonije i Bosanske Posavine, a danas nakon 10. godina to je jedno respektabilno natjecanje i veliko okupljanje na prostoru izletišta Poloje uz rijeku Savu u Slavonskom Brodu.

Iako su najveći fanovi ovog natjecanja i dalje Moto klubovi, no sada ih je i preko trideset, okupljaju se i brojna društva, ekipe iz pojedinih kafića, ekipe iz tvrtki, ekipe kumova i prijatelja, ekipe i po drugim opredjeljenjima, no svima im je zajedničko da donesu odojka, pečenku i sve što je potrebno za cjelodnevni boravak te drva za pečenje. Osim brojnih i pojedinačnih motorista, Pečenkijadu su posjetili i brojni posjetitelji iz Slav. Broda, Nove Gradiške, Požege, Našica, Vinkovaca, Vukovara, Osijeka, Baranje, te iz cijele BiH. Čak dva Moto kluba, Independent i Tsunami sudjelovala su u Pečenkijadi iz Požege i ekipa Cafe bara R-1 i Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna Požega sa svojim pečenkama, ali i velikim brojem motorista i članova.

Ove godine uz jubilej bio je i rekordan odziv ekipa, pa je tako njih, čak 154 upalilo pokretna pecala ili ručno vrtjelo odojka na ražnju. Bilo je tu svih veličina odojaka ili pečenki, no rekord je bio odojak od 105 kg žive vage, kojemu je za pečenje trebalo i gotovo osam sati. Uz pečenke tu se i roštiljalo, pekli pilići na ražnju, sve poznate vrste kobasica na štapu, pekla se slanina i tko god je što htio. Pečenje pečenki neki su počeli odmah ujutro, neki malo kasnije, no nitko se nije razilazio do mraka. Oni najuporniji su ostali kraj vatre i noću, jer trebalo je pojesti i popiti sve što se donijelo, a ne vračati natrag. Neki su ostali i kampirati do sutra,jer sutra je bila nedjelja, neradni dan, kao stvoren za odmaranje, a vrijeme je bilo idealno, sunčano cijeli dan.