Nedjelja, 14 Listopad 2018 09:05

Uz svečanu Skupštinu promovirana Monografija uz rođendan i nagrađeni svi zaslužni za rad udruge

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽENO 60 GODINA RADA UDRUGE RAČUNOVOĐA I FINANCIJSKIH DJELATNIKA -

POŽEGA / VETOVO - Osnovani još daleke 1958. godine, kao strukovno društvo, Udruga Računovođa i financijskih djelatnika Požega obilježila je 60 godina postojanja i rada. Redovna Izborna godišnja i Svečana skupština održane su u Restoranu Schon blick u Vetovu, pred članovima društva i brojnim gostima, srodnim udrugama iz cijele Hrvatske, političkim i društvenim djelatnicima, čelnicima lokalne samouprave Požeško-slavonske županije.

Predsjednica udruge Sunčica Bajić uz podneseno izvješće o radu u protekloj godini, posebno se osvrnula na jedno kapitalno djelo, koje su uz velike napore uspjeli izdati, a to je Monografija uz 60 godina rada i djelovanja društva. Iako je bilo puno, kako kaže neprospavanih noći, puno rada i odustajanja, uz podršku svojih najbližih suradnika uspjeli su. Svoju zahvalnost iskazala je stoga Ivanu Čolaku, koji je sakupljao i sačuvao svu dokumentaciju od davnih godina do sada, Vesni Matoković koja je dala uvodni dio i povijest Požeštine za knjigu, Branki Soudek koja je cijelo vrijeme davala podršku i nudila rješenja, Agenciji za izdavaštvo Kruna i Lani Protić Malbašić koja je sve zahtjeve pretočila u grafička rješenja i oblikovala knjigu kakvu danas imamo, Marinku Babiću koji je uvijek podizao moral i vukao nastavak dalje. – Presretna sam što je naša Monografija izašla, evo je pred vama, čitajte je. Do tada dok nismo donijeli odluku da ćemo napraviti monografiju, ja nisam pročitala niti jednu, samo prelistala, a prije stvaranja ove naše pročitala sam ih 15. A dok smo stvarali ovu našu došla sam i do brojnih podataka za koje prije nisam ni znala. Podatak da je naša udruga u osnivanju imala 29 članova, a 1986. godine čak 800 članova. Udruga je imala razdoblja kada su veliki broj članova činile fizičke osobe ali i pravne osobe i institucije. Saznali smo da je krajem 50-tih godina u 115 privrednih organizacija radilo 397 financijskih i računovodstvenih radnika, no samo jedan s visokom stručnom spremom, 7 sa višom stručnom spremom, 103 sa SSS, 123 NSS, a 63 s osnovnom školom. To je bilo razdoblje kada su se ustrojavala formalnija obrazovanja za usavršavanje računovodstvenih djelatnika, osnovana je 1956. godine i Ekonomska škola u Požegi, koja je do 1988. godine educirali i stvorili 2.100 računovodstvenih djelatnika. Osniva se i prva visoko školska ustanova 1961. godine, Centar za ekonomski studij, na kojemu se stjecao viši i visoki stupanj ekonomskog obrazovanja. Na razvoj ekonomske struke bilo je šest ključnih promjena i Zakonskih procesa koji su utjecali na razvoj računovodstva, do konačne promjene ulaskom u EU, kada preuzimamo međunarodne računovodstvene standarde – iznijela je samo nešto od podataka koje donosi Monografija, predsjednica Sunčica Bajić. Monografiju je grafički obradila i tiskala Agencija za marketing i izdavaštvo Kruna iz Požege u nakladi od 200 primjeraka.

Velike pohvale za izdavanje Monografije, posebno i za njen sadržaj dobilo je društvo od Udruga računovođa iz cijele Slavonije, Zagreba te Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika. Pohvalu radu udruge i čestitke svim članovima i predsjednici Sunčici Bajić iznio je i požeško-slavonski župan, dajući podršku radu udruge, ali još više svim članovima koji kao računovodstveno-financijski djelatnici rade vrlo odgovoran posao u svojim sredinama. - Danas kada se rade veliki projekti, kada povlačimo velika sredstva iz Europskih fondova iz državnih Ministarstava, sve to bilo bi nemoguće bez financijskog planiranja, financijskog praćenja o financijskog obračuna. Upravo za to važni su nam financijski djelatnici i stručnjaci, koji na taj način zajedno sa nama koji vodimo regionalnu i lokalnu samoupravu, pomažu u gradnji bolje države. Mi također ovdje u Slavoniji imamo pravo na jednako dobar i kvalitetan život kao i u ostatku Hrvatske i Europe čiji smo sastavni dio, a to možemo ostvariti samo zajedno. Ovim projektima bržeg razvoja zaustavit ćemo i iseljavanje iz naše Slavonije i učiniti je bogatom regijom u kojoj će svatko poželjeti živjeti – istakao je župan Tomašević.

Udruga računovođa i financijskih djelatnika zahvalila se prigodnim Zahvalnicima svima koji su cijeli niz godina pomagali rad društva, brojnim sponzorima i pokroviteljima njihovih aktivnosti, svim dosadašnjim predsjednicima udruge, te sadašnjim članovima koji su se posebno istakli i dali svoj doprinos boljem radu. Zahvalnice su primile institucije: Ekonomska škola u Požegi, Veleučilište u Požegi, Hrvatska gospodarska komora u Požegi i Porezna uprava, Područni ured Požega, te pojedinci: mr. sc. Bogomil Cota, prof. dr. sc. Danimir Gulin, Ivica Milčić, Stanislav Brodić, Zdravko Krakar, Mato Novačić, Ivan Jurković, mr. sc. Ivan Čolak, mr. Vlado Zec, Branko Šimić, mr. sc. Sunčica Bajić, Marinko Babić, Mirko Stilinović, Vesna Matoković, Ivanka Pušćenik, Željka Horvat Klarić, Damir Jakoubek, Pavica Nekić, Elvira Volf Karan. Nagrađeni su i najuspješniji učenici Ekonomske škole koji su osvajali najbolja mjesta na državnim natjecanjima, prijašnjih godina, koji danas već rade ili su na studiju, a za 3. mjesto 2018. godine na Državnom natjecanju nagrađena je učenica Ana Svoboda.

Posebno su se zahvalili donatorima koji su omogućili svečanost obilježavanja 60. godišnjice i izdavanje Monografije: Požeško-slavonska županija, Grad Požega, Općina Velika, Općina Kaptol, Općina Jakšić, Općina Čaglin, Općina Brestovac, Plamen d.d., Spin Valis d.d., Zavod za hitnu medicinu PSŽ, Dom zdravlja PSŽ, Zavod za javno zdravstvo PSŽ, Municipal d.o.o. i Konto d.o.o.