Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 11 Listopad 2018 13:27

Obilježili Svjetski dan srca uz moto „Obećaj svojemu srcu“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - Svjetska kardiološka federacija svake nas godine poziva na brigu o vlastitom srcu obilježavanjem Svjetskog dana srca. Svake se godine Svjetskoj kardiološkoj federaciji u borbi za zdravo srce priključuju Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Doma zdravlja PSŽ uz pokroviteljstvo grada Požege.

Ove se godine Svjetski dan srca obilježen je pod sloganom «Moje srce, Tvoje srce» u pješačkoj zoni grada Požege. Uz pomoć medicinskog osoblja i studenata 6. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uglavnom stranih državljana koji fakultet pohađaju na engleskom jeziku,organizirana je i javno zdravstvena akcija. Svim građanima, kojih je ove godine bilo dosta pa se čekalo u redu, mjerena je visina i obim struka, izračunavan indeks tjelesne masnoće koji govori o ugroženosti od kardiovaskularnih bolesti, mjeren krvni tlak i iznos šećera u krvi. Na kraju svima koji su se kontrolirali dani su savjeti kako poboljšati svoje zdravstveno stanje i koje su nužne korekcije zdravstvenih i prehrambenih navika.

- Pozivamo sve građane da prigodom obilježavanju ovog dana obećaju sebi i svima oko sebe da će živjeti zdravijim načinom života. Kardiovaskularne su bolesti svjetski ubojica broj jedan, a sukladno tome i u našoj županiji svake godine više od polovice umrlih umire zbog bolesti kardiovaskularnog sustava. Dobra vijest jest da se mnoge kardiovaskularne bolesti mogu spriječiti uvođenjem samo nekoliko jednostavnih dnevnih promjena. Zato porukom „Što mogu učiniti za svoje srce, za Tvoje srce i za sva naša srca“ obećajmo sebi i drugima: da ćemo jesti zdravije, biti tjelesno aktivniji i reći ne pušenju. Dakle, ako niste već, prigodom Svjetskoga dana srca čvrsto odlučite krenuti u akciju, kako biste Vi i Vaša obitelj sačuvali i učinili Vaše srce zdravim i tako ostvarili trajni boljitak za Vaše zdravlje – pozvala je voditeljica službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević, dr. med. spec. javnog zdravstva.

Javnozdravstvenoj akciji u pješačkoj zoni podršku su dali ravnatelj ZJZ Mato Matijević, ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, koji je i osobno prekontrolirao svoj krvni tlak i razinu šećera u krvi. Oni su uputili i poruke ovogodišnjeg Dana srca svim sugrađanima: Obećajte da ćete se zdravije hraniti, Obećajte da ćete biti tjelesno aktivniji, Obećajte reći NE pušenju.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika