Ponedjeljak, 15 Listopad 2012 19:51

Sa svakodnevnim aktivnostima uče ih samostalnosti

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGA LATICA ORGANIZIRALA DNEVNI BORAVAK ZA DJECU I OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA -

PAKRAC - Djeci s posebnim potrebama pakračko-lipičkog područja odnedavno je omogućeno da se sastaju svaki dan, a ne kao do sada, samo petkom i subotom poslijepodne. Program dnevnog boravka osmislila je njihova udruga Latica. - Financiramo ga za sada vlastitim sredstvima a pomažu nam dvije osobe iz programa zapošljavanja kroz javne radove, naši volonteri i roditelji. Dnevni boravak je namijenjen prvenstveno osobama s posebnim potrebama no, kako je jedan od njegovih ciljeva i integracija s ostalom djecom, slobodno nam se u našim aktivnostima mogu pridružiti svi koji to žele – rekla je predsjednica Latice Radmila Relić-Zerdin.

  U prostorije Latice, iako je bilo kišovito i prohladno, već rano ujutro prvi su došli 25-godišnja Nikolina Ostrman i 16-godišnja Ivana Zerdin. Prije nego su počele s predviđenim programom, doručkovale su s volonterima Vesnom Zrnić i Tomasom Subašićem. - Dolazim redovito a najviše volim kada izrađujemo različite ukrase – kazala je Nikolina. - Ja volim raditi s glinamolom – dodala je Ivana. Tek što je 'četvorka' doručkovala na vratima se pojavio 20-godišnji Marino Komljenović noseći košaricu punu tikvica. - To su moje od kuće. Ukrasit ćemo stol – kazao je Marino.

LATICA PAKRAC   Udruga Latica djeluje od 2006. godine a trenutno broji petnaestak članova, uzrasta između 5 i 25 godina. - Još je rano pa su prvi došli oni starije. Tijekom dana doći će i ostali. Ovdje smo do 15 sati a djeca dolaze i ostaju kako im odgovara. Igramo se, gledamo TV, organiziramo različite kreativne radionice ali i odlazimo u šetnju – kazala je Vesna, inače nezaposlena njegovateljica. Tomas je po zanimanju vozač i također je nezaposlen. - Mi s njima obavljamo i razne svakodnevne aktivnosti. Sada smo zajedno nakon doručka pospremili stol, ponekad skuhamo nešto jednostavno, odlazimo u trgovinu i slično, što im pomaže da se osamostale – kazao je Tomas.

  Udruga Latica svoj program dnevnog boravka namjerava u idućoj godini, u suradnji s Udrugom za promicanje inkluzije iz Zagreba, proširiti kroz organizaciju zajedničkog Dnevnog centra. (v.m.)