Ispiši ovu stranicu
Utorak, 09 Listopad 2018 13:44

Aktivno sudjeluju u cjeloživotnom obrazovanju s majstorskim ispitima za obrtnike

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBRTNIČKA KOMORA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE U SUSTAVU OBRAZOVANJA -

POŽEGA - Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja koja na jednostavan način potiče ostvarivanje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja. Riječ je o UNESCO-voj inicijativi pokrenutoj 1999. godine, koja se svake godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija. Cjeloživotno učenje odnosi se na „svaku aktivnost učenja tijekom cijelog života radi unapređenja znanja, vještina i kompetencija u okviru osobnoga, građanskoga, društvenoga ili profesionalnog djelovanja pojedinca“.

- Obrtnici udruženi u Obrtničku komoru Požeško-slavonske županije, njih ukupno 947, članovi su Udruženja obrtnika Požega i Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika uključeni su u nacionalnu obrazovnu kampanju 12. Tjedan cjeloživotnog učenja. U suradnji s POU Obris, organizirali su aktivnost promocije polaganja majstorskih ispita. U aktivnost promocije, uključeni su članovi pojedinih ispitnih komisija za majstorska zanimanja, kao i kandidati koji polažu ili imaju namjeru polagati majstorski ispit – istakao je predsjednik OK PSŽ Anto Bilobrk u uvodnom dijeli prezentacije cjeloživotnog obrazovanja u obrtništvu. Prezentaciji su nazočili i predsjednici cehova obrtnika i Upravnog odbora komore.

Prezentirali su dio dijela majstorskog ispita koja se odnosi na pravilno posluživanje kvalitetnih crnih i bijelih vina, što je predmet 20 satnih vježbi u sklopu priprema za majstorski ispit natkonobara, a i obvezno ispitno pitanje pri polaganju ispita. Predavač Zvonko Škopec i završeni natkonobar Pavo Bošnjak prezentirali su otvaranje butelje bijelog vina, dekantiranje vina i točenje u čaše te posluživanje vina. Nakon toga su kandidati za polaganje ispita za natkonobara prikazali dekantiranje crnog vina, koje se i češće dekantira zbog talog u crnom vinu, te način točenja, izbor čaša i posluživanje, a sve pred ispitnom komisijom koja vrši ocjenjivanje za majstorski ispit.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika