Breadcrumbs

Četvrtak, 04 Listopad 2018 11:27

Zdenko Samaržija: „Kako se kuhalo, kakalo, kupalo i plakalo u srednjovjekovnim samostanima i utvrdama“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POVIJESNO DRUŠTVO POŽEGA ORGANIZIRALO ZANIMLJIVO PREDAVANJE -

POŽEGA - U organizaciji Povijesnog društva Požega, ugledni povjesničar i publicist Zdenko Samaržija održao je predavanje u dvorani knjižnice požeške Gimnazije, „Kako se kuhalo, kakalo, kupalo i plakalo u srednjovjekovnim samostanima i utvrdama“. Vrlo zanimljivo predavanje prilično nepoznatih tema u poznatim okruženjima i vremenima, privuklo je i dosta zainteresiranih slušatelja.

- Sam naslov puno govori o temi. Riječ je o popularnom pristupu prilagođenom svim dobnim skupinama. Želimo srednji vijek približiti javnosti na zanimljiv i jednostavan način. To je jedno veliko razdoblje koje je trajalo tisuću godina. Samostani i utvrde neizostavni su dio srednjovjekovnoga doba. Redovnici su bili nositelji kulture a u ovom predavanju čuli smo nešto više i o njihovom svakodnevnom životu u srednjovjekovnim samostanima – istakao je predsjednik Povijesnog društva Požega prof. Vinko Tadić.

Profesor Zdenko Samaržija veliki je prijatelj i suradnik Povijesnog društva Požega. Održao je niz predavanja i radionica u organizaciji ovog društva. - Koristim ovu priliku da mu se srdačno zahvalim. Obogatio je prijateljice i prijatelje Povijesnog društva Požega vrijednim saznanjima. Mnogim našim sugrađankama i sugrađanima približio je povijest na vrlo zanimljiv i pristupačan način. Svaki puta kada nešto organiziram učenice i učenici pitaju me hoće li doći i profesor Zdenko. Mogu slobodno kazati da on ovdje više nije gost, nego jedan od nas. Siguran sam da će nas i dalje obogaćivati svojim predavanjima i radionicama – rekao je u predstavljanju predsjednik Tadić.

Ovo predavanje i diskusija organizirani su u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja u suradnji Povijesnog društva Požega i Pučkog otvorenog učilišta Obris. Povijesno društvo Požega jedna je od najaktivnijih udruga u Slavoniji koja je u proteklih pet godina obogatila kulturnu scenu Zlatne doline.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska