Nedjelja, 14 Listopad 2012 19:07

Posjetili vjetroelektrane Bruška

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

DRUŠTVO ENERGETIČARA POŽEGA NA STRUČNOJ EKSKURZIJI

BENKOVAC - Članovi Društva energetičara Požega sudjelovali su u stručnoj ekskurziji u kojoj su posjetili vjetroelektranu Bruška. Na brdima iznad Bruške, petnaestak kilometara iznad Benkovca, na oko 600 metara nadmorske visine, izgrađene su dvije elektrane, Zadar 2 i Zadar 3 sa po osam vjetroturbina. Sa 16 vjetroagregata Siemens SWT-93 pojedinačne snage 2,3 MW, ukupno mogu proizvoditi 36,8 MW. Godišnje se predviđa proizvodnja od 122 milijuna kilovatsati. To je dovoljno struje za 40 tisuća kućanstava ili dvije trećine Zadarske županije.

- Posjetitelje su iznenadile divovske dimenzije instalacija - na čelični toranj visine 80 metara dolazi gondola Siemensove vjetroturbine, s rotorom promjera 93 metra za Zadar 2, te čak 101 metar za Zadar 3. Zbog posebno ugrađenih krilaca na svakom krilu, nema gotovo nikakve buke. Sustavi zaštite su vrlo strogi. Vjetroagregati počinju proizvoditi struju kad vjetar dosegne brzinu od četiri metra u sekundi, a kad brzina vjetra prijeđe 25 metara u sekundi, rad vjetroturbina se prekida, te se rotor nastavlja okretati malom brzinom – ističe Marina Mirković, članica društva.

 Naftna platforma

 Boravili i na naftnoj platformi

Dodatno iznenađenje stručne ekskurzije bila je posjeta naftnoj platformi CSDU Zagreb-1 koja je u vlasništvu tvrtke CROSCO d.o.o. - Naftni servisi, član INA grupe. Platforma je početkom 2011. godine stigla na redovni remont i obnovu klase nakon obavljenih radova u Meksičkom zaljevu za tamošnju nacionalnu tvrtku PEMEX. Remont je započet u vodama oko Malte, ali kako se planiralo na duže vrijeme, platforma je dotegljena u Hrvatsku u brodogradilište BrodoTrogir. Remont na samoj platformi traje već 16 mjeseci gdje je angažirano oko 150 zaposlenih iz tvrtke CROSCO. Patforma je proizvedena 1977. godine u Francuskoj. Ukupna masa platforme je 10.850 tona, visina 110 metara, brzina bušenja 30 metara/sat a maksimalna dubina na kojoj se može bušiti 450 metara.