Subota, 29 Rujan 2018 11:46

Slavoniji, najljepšoj hrvatskoj tajni vraćaju se i slijedeće godine

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PRVI ORGANIZIRANI BICIKLISTIČKI OBILAZAK NJEMAČKI GOSTI ZAVRŠILI U POŽEŠTINI I ZLATNOM LUGU -

POŽEGA - Prvi organizirani biciklistički obilazak Slavonije, Baranje i Srijema njemački gosti iz Bavarske nakon pet dana završili sa tri dana vožnje po Požeštini i završnom svečanosti i večerom u Restoranu Krčme „Zlatni lug“. Upravo ova zadnja tura, pri kojoj su vozili po planinama Krndiji, Papuku, Psunju, posebno ih je oduševila, od za njih malo dosadne vožnje po ravnoj Slavoniji, tako da su odmah od organizatora, ID Riva Tours zatražili više dana boravka u ovom zadnjem dijelu, vožnji kroz Požeštinu i Park prirode Papuk. Nitko od 80-tak biciklista koji putuju u autobusima, koji vuku velike prikolice u kojima su njihovi bicikli, nije krio oduševljenje i zadovoljstvo, gotovo svi se ponovno vraćaju slijedeće godine, za koju je organizator već sada najavio, sa pet organiziranih tura po dva autobusa biciklista.

A sve je započelo, kaže voditelj i koordinator ovog putovanja, Zoran Barač, kada je osnivač i direktor ID Riva Tours, Selimir Ognjenović dobio nagradu za životno djelo Hrvatske turističke zajednice. Poznat kao glavni otkrivač Istre i istarskog turizma za veliki dio Europe, tada je istakao da mu je želja i da će raditi na tome, da se i Slavonija na taj način predstavi Njemačkoj. Nakon nekoliko uspješnih razgovora s gradonačelnicima slavonskih gradova i direktorima TZ u Slavoniji, snimanja situacije, smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, uskoro su uslijedili i prvi dolasci turista. U početku manjih grupa i pojedinačno, a sada evo i sa 80-tak gostiju, ali specijaliziranih, ljubitelja biciklizma, rekreativnog i zdravog života u pokretu. Svemu su dakako pomogli i njemački mediji, posebno reportažom novinarke i urednice lista „Münchner Merkur“ Christine Hinkofer i Beate Winterer koje su Slavoniju nazvale "najljepšom hrvatskom tajnom". Zbog tih reportaža one su ove godine nagrađene Zlatnom penkalom Hrvatske turističke zajednice, no u Njemačkoj su izazvale veliki interes za Slavoniju. Interesantno da su, kaže Barač prvi upiti bili da li je to možda Slovenija, da su se možda zabunili, jer nisu znali za regiju Slavoniju. U cijelu priču ušao je i Bavarski radio (Bayerischen Rundfunks) i Toto Gaitanides, stručnjak Bavarskog radija za biciklističke ture koji je i vodio ovu prvu biciklističku turu iz Bavarske u Slavoniju. – Tijekom ovih osam dana prošli smo stotine kilometara rutom od Sovskog Dola, preko Levanjske Varoši do Đakova.

Vozili smo kroz Baranju, ali pod kišom, no to je sve popravilo baranjsko vino. Biciklirali od Belog Manastira, preko Suze, Mirkovca i Kozjaka do Kopačkog rita i Kopačeva. Uslijedile su biciklističke vožnje po vukovarskom kraju, uz obilazak muzeja Vučedol, do Iloka i posjete Starom podrumu Iločkih podruma s degustacijom vina. Od četvrtka biciklirali smo po brežuljcima Požege, od Donjih Eminovaca, preko Kamenskog do Novog Zvečeva po biciklističkim stazama u Parku prirode Papuk, vozili po obroncima Krndije u kutjevačkom kraju a na kraju posjetili stari vinski podrum Kutjeva d.d. iz 1232. godine, uz degustaciju ponajboljih kutjevačkih vina. Upravo ove zadnje ture, koje djelomično voze kroz šume s puno brdskih relacija, biciiklistima su se najviše svidjele i tražili su u budućim organizacijama više ovakvih brdskih dionica koje su im zanimljivije s više adrenalina – istakao je Zoran Barać, zadovoljan što su svi zadovoljni, a posebno ovom završnom svečanosti uz slavonske tamburaše i večeru s samo autohtonim jelima,

Zadovoljni smo što nam se uz brojne grupe team buldinga i turističke ture, sada pokrenuo ovaj biciklistički turizam. Mi smo u našem objektu smjestili jedan autobus turista na noćenju i pansionu, dok se drugi autobus morao smjestiti u drugom objektu Hotela Grgin dol. Evo to nam je za sada problem, smještaj većeg broja gostiju, što ćemo se nadam se uskoro riješiti gradnjom hotela na lokaciji Zlatnog luga. Gostima nudimo samo domaća i autohtona jela od namirnica porijeklom s ovog kraja ili iz našeg uzgoja, od goveda podolca, crne slavonske svinje, ali i voća i povrća iz domaćeg uzgoja. Za ovu svečanu večeru pripremili smo im uz domaću šljivovicu i voćne likere, predjelo sa kruhom i namazom od crne slavonske svinje, slavonskih suhomesnatih delicija, goveđu ragu juhu od slavonskog podolca, slavonsku sarmu, autohtono staro jelo s ražnja „vinogradarski ćevap“, mesnu plate od crne slavonske svinje i domaće štrudle jabukama za desert. Iako ih dosta pije pivo, oni koji su ljubitelji vina, hvale naše vinske kapljice, kao najbolje što su do sada pili – istakao je voditelj Krčme „Zlatni lug, Leo Pandžić.

Uz večeru goste su pozdravili, njihov voditelj cijelo vrijeme, Toto Gaitanides, direktor Riva toursa Selimir Ognjenović, koji je za ovu prvu turu došao direktno iz Munchena, ali i domaćini, Thomas Heinz Pandžić iz Zlatnog luga i požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Ova dvojica na iznenađenje njemačkih gostiju, obratili su se na tečnom njemačkom jeziku, jer su obojica jedno vrijeme živjeli u Njemačkoj. Uz predstavljanje grada Požege i „Zlatnog luga“, zaželjeli su im dobar provod u nastavku, ali i zamolili da nas pohvale u Njemačkoj svojim prijateljima, te i njih zainteresiraju za Slavoniju „najljepšu hrvatsku tajnu“. Nakon večere Bavarci su proplesali i propjevali slavonske tamburaške pjesme, koje su brzo naučili.