Petak, 28 Rujan 2018 13:29

Požega među najboljim hrvatskim gradovima na području obrazovne i demografske politike

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - U suradnji sa Hanza mediom i istraživačkom agencijom Ipsos, a na temelju niza objektivnih i mjerljivih pokazatelja portal Gradonačelnik.hr istražio je koji su najbolji hrvatski gradovi kada su u pitanju gospodarstvo, demografija i obrazovna politika, te kvaliteta života. Među finalistima u kategoriji velikih gradova, uz Čakovec, Kaštela, Šibenik i Veliku Goricu, našla se i Požega.

Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istraženo je koliko gradovi iz svojih proračuna izdvajaju za obrazovanje, koliko za obitelji i djecu, za naknade i opremu za novorođenčad, za stipendije i školarine, kakvi su standardi u vrtićima i školama kada je u pitanju broj djece po odgojitelju/profesoru te koliko, ukupno, imaju visoko obrazovanih građana u svojoj populaciji. Analitičari su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih smo, prvi put u povijesti hrvatske, dobili objektivnu i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljenu rang listu i poredak svih hrvatskih gradova.

Kako je poanta i cilj čitavog ovog izbora nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale, a pogotovo one s dna ljestvice, da promijene politiku i drugačijim proračunskim planiranjem osiguraju svojim građanima bolje uvjete života i obrazovne standarde, ovdje se ističe samo petnaest najboljih gradova.

U kategoriji malih gradova najbolji su se, tako, pokazali gradovi Bakar, Novigrad, Pag, Pazin i Vis. Među srednjim gradovima za obrazovanje i obitelj najviše, ukupno, ulažu Kastav, Novi Marof, Poreč, Umag i Vrbovec, dok su nam finalisti u kategoriji velikih gradova Čakovec, Kaštela, Požega, Šibenik i Velika Gorica.

Izvor: pozega.hr