Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 26 Rujan 2018 11:56

U pješačkoj zoni uz specijalitete europskih država govorilo se, recitiralo i pjevalo na stranim jezicima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA NA OBILJEŽAVANJE „EUROPSKOG DANA JEZIKA“ PRIKLJUČILE SE I OSTALE ŠKOLE -

POŽEGA - Učenici i učitelji OŠ Antuna Kanižlića organizirali su ponovno i ove godine obilježavanje „Europskog dana jezika“ u pješačkoj zoni, pod geslom „Učenje jezika prija“. U goste su pozvali učenike nekoliko osnovnih i srednjih škola, pleterničke OŠ fra Kaje Adžića i Dragutina Lermana iz Brestovca, te Tehničke škole Požega, Ekonomske škole Požega i Katoličke gimnazije Požega. Na različitim jezicima pokazali su građanima Požege i okupljenim učenicima nekoliko jezika, engleski, njemački, talijanski, španjolski i hrvatski kroz razgovor, kviz, recitaciju i pjesme, ali prikazali i kroz okuse austrijske, njemačke, švicarske, engleske, španjolske, talijanske, turske kuhinje i slastica. Program je započeo u 10 sati a trajat će sve do 14 sati na štandovima i pozornici u pješačkoj zoni grada Požege. Koordinatorica i voditeljica cijelog projekta je prof. Jasna Hajpek.

Poznavanje stranih jezika je bitno, posebno u ovo moderno vrijeme, no još je uvijek aktualna stara poslovica, koliko jezika govoriš toliko ljudi vrijediš. Svoje poznavanje jezika učenici su pokazali, ali i uvjerili nas da jezike rado uče. Poznavanje više jezika je bogatstvo jer možete komunicirati i s drugim kulturama.

Priredbu je otvorio požeški gradonačelnik Darko Puljašić a učenicima je dao i osobni savjet, jer baš uz pomoć poznavanja stranih jezika upoznao je i mnogo dobrih ljudi: - Poznato je da čovjek koliko jezika zna toliko i vrijedi, a evo kroz život i sada kao gradonačelnik grada Požege osvjedočio sam se da poznavanje stranog jezika jako puno vrijedi. Pomaže u komunikaciji, pomaže da brzo i jednostavno uspostavimo kontakt s ljudima kojima želimo komunicirati. Kroz poznavanje drugih jezika lakše možemo napredovati, brži smo i snalažljiviji. Hrvatska je jedna od članica EU i naš jezik je ravnopravan, no mali narodi moraju poznavati i ostale jezike velikih naroda, kao njemački, engleski, da bi lakše u Europi našli svoje mjesto. Vi ste svakako najvažniji u našem gradu i sve što mi i vaši roditelji radimo je za vas, da bi bili brži, bolji, konkurentniji. Moramo pokazati Europi da je najljepše živjeti u Hrvatskoj i svakako u gradu Požegi – istakao je Puljašić dodajući da na današnji dan trebamo najmanje pričati na hrvatskom jeziku, nego koristiti ostale europske jezike.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika