Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 13:57

Na Jesenskom sajmu u Lipiku predstavilo se više od pedeset izlagača

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

5. DAN VOĆARA U LIPIKU -

LIPIK - Petu godinu za redom u Lipiku je prvog dana jeseni 23. rujna održan Dan voćara. Manifestacija se održala na već tradicionalnom mjestu, u dijelu parka podno Jelkina brijega. Osim stručnog panela s temom “Uzgoj, prerada i trženje lješnjaka na malim obiteljskim voćnjacima u fokusu europske poljoprivredne politike i Lokalne razvojne strategije 2014-2020.“, održan je sajam voća, voćnih prerađevina i proizvoda vezanih za poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju; od alata, sadnica, mehanizacije do proizvoda, voća i povrća te suvenira našeg kraja. Posjetitelji su također mogli uživati u demonstraciji tradicionalnog načina pečenja pekmeza i rakije, ali i guštati u brojnim slatkim kolačima.

Peti Dan voćara u Lipiku započeo je sa stručnim panelom LAG Zeleni Trokut u kojem su sudjelovali Domagoj Dropulić, vlasnik OPG iz Kneževih Vinograda s bogatim iskustvom u uzgoju lješnjaka i sadnica lijeske te Davor Žagar iz tvrtke Pro-eco iz Novog Marofa, kao i Darian Husko, konzultant Lipičke razvojne agencije i upravitelj Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“ iz Lipika Igor Matek, univ.spec.oec.

Prije samog početka stručnog panela prisutne su pozdravili dožupan požeško-slavonski Željko Jakopović i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je i ovom prigodom podsjetio kako je prije pet godina tvrtka Frutarija d.o.o. otvorila smještajne rashladne kapacitete za voće i povrće, što je bila prilika za potaknuti Lipičane, ali i građane susjednih gradova i naselja na proizvodnju voća i povrća potrebnih za tržište. S obzirom na stalnu tendenciju porasta broja izlagača iz godine u godinu, posve je sigurno da će se ovaj sajam nastaviti održavati i sljedećih godina.

Pčelarska udruga Pakrac-Lipik i pčelarska udruga Zlatna dolina iz Požege u suradnji s Turističkom zajednicom grada Lipika organizirale su početkom rujna 9. senzorsko ocjenjivanje meda s područja Požeško–slavonske županije, a nakon stručnog panela gradonačelnik Kasana i dožupan Jakopović najboljima su podijelili medalje i diplome. Za sveukupnog pobjednika senzorskog ocjenjivanja meda Požeško-slavonske županije ocijenjen je bagremov med Damira Sertića iz Požege, dok je na području Lipika najboljim medom ocijenjen onaj Bore Tutića, odnosno na području Pakraca med Ružice Nezić.

Kao i prethodnih godina, tako je i tijekom ovogodišnjeg sajma posebna atrakcija bila demonstracija tradicijskog načina pečenja pekmeza i rakije, a posjetitelji su proizvedeno mogli i degustirati. Šesnaest prijavljenih ekipa, od kojih su mnogi bili predstavnici lokalnih udruga i OPG-a, peklo je pekmez od šljiva koje su osigurali organizatori, a Turistička zajednica grada Lipika s predstavnicima Udruge LIDO iz Dobrovca demonstrirala je pečenje rakije, koje nije prošlo i bez pečenja odojka na ražnju za što su članovi ove vrijedne Udruge dobili i posebna priznanja – ono za najbolju rakiju i ono za najbolju pečenicu.

Najslasniji kolač prema mišljenju četveročlanog žirija koji su činili (Vlasta Vončina, Snježana Kozić, Claudia Hoffman i Zaudi Demiri) i koji je ocjenjivao na osnovu izgleda i urednosti uzorka, složenosti pripreme, kreativnosti serviranja omjera tijesta i punjenja, pripremili su članovi Udruge LIDO iz Dobrovca, predstavnici Mjesnog odbora Lipik osvojili su drugo mjesto, a treće mjesto pripalo je Tatjani Benković i Martini Culak. Priznanja i nagrade predstavnicama ekipa tijekom proglašenja uručio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Najbolji pekmez pripremila je ekipa iz Udruge žena Donji Čaglić, drugo mjesto pripalo je ekipi Trio Gušt (Lipik, Dobrovac, Donja Obrijež), a na trećem mjestu se našla ekipa iz Udruge LIDO. Priznanja i nagrade predstavnicama ekipa tijekom proglašenja uručio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Na prostoru održavanja sajma uz glazbenu i ugostiteljsku ponudu tijekom dana posjetitelji su uživali u lunaparku te panoramskoj vožnji Lipikom s turističkim vlakićem.