Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 10:17

Ovogodišnji bagremov med donio 11 zlatnih medalja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANO 9. SENZORSKO OCJENJIVANJE MEDA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

LIPIK - Pčelarska udruga Pakrac-Lipik i pčelarska udruga Zlatna dolina iz Požege u suradnji s Turističkom zajednicom grada Lipika organizirale su 9. senzorsko ocjenjivanje meda s područja Požeško–slavonske županije. Prema objavljenom natječaju na natjecanje je pristiglo 55 uzoraka meda, a nakon provedene fizikalno-kemijske analize u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije te organoleptičkog ocjenjivanja, ustanovljeno je da su svi uzorci odgovarali uvjetima Pravilnika o kakvoći uniflornog meda kao i Pravilniku o medu. U prostorijama Multikulturalnog centra u Lipiku 6. rujna je organizirano senzorsko ocjenjivanje meda koje je trajalo od 12 do 14 sati. Predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje bio je prof. dr. sc. Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, dok su ostali članovi bili doc. dr. sc. Ivana Flanjak s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka, Ariana Penava, mag. nutr. iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije te doc. dr. sc. Lidija Svečnjak i dr. sc. Saša Prđun sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, kao i dr. sc. Maja Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

U sklopu Jesenskog sajma – 5. Dana voćara u Lipiku podijeljene su medalje i diplome za najkvalitetniji med

Najbolji medovi u kategoriji dobili su plaketu pobjednika ocjenjivanja i to za svaku vrstu za koju je pristiglo najmanje pet uzoraka meda, a na ovom smo natjecanju imali dvije takve kategorije: bagremov med i cvjetni med.

U kategoriji bagremovog meda pristiglo je ukupno 37 prijava, od kojih je 11 ocijenjeno zlatom, 14 srebrom, a 12 broncom. Najboljim medom u kategoriji bagremovog meda ocijenjen je med Damira Sertića iz Požege, koji je proglašen i za sveukupnog pobjednika 9. senzorskog ocjenjivanja meda Požeško-slavonske županije i kojem je diplomu zlatnog obilježja uručio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

U kategoriji cvjetnog meda pristiglo je ukupno 9 prijava. Od toga su 2 su ocijenjena srebrom, a 7 broncom. Najboljim medom u kategoriji cvjetnog meda ocijenjen je med Mirka Antunovića iz Jaguplija, a diplomu srebrnog obilježja uručio mu je zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo Željko Jakopović.

Najbolje ocijenjeni med Grada Lipika u 2018. godini je med Bore Tutića iz Lipika, a najbolje ocijenjeni med Grada Pakraca u 2018. godini je med Ružice Nezić iz Pakraca.

Tekst/foto: M.K.