Subota, 13 Listopad 2012 13:33

100 godina puštanja u rad HE Kuzmica

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

GRAĐANSKA INICIJATIVA KUZMICA ORGANIZIRALA PROSLAVU VISOKE OBLJETNICE -

KUZMICA – Iako ne po planu u obnovljenoj i uređenoj zgradi Munjare, kako su planirali članovi Građanske inicijative Kuzmica, organizirali su proslavu 100. Obljetnice puštanja u rad HE Kuzmica. Na vrijeme su inicirali uređenje zapuštenog i devastiranog objekta, napravili projekte, pribavili sponzore za sav potreban materijal i građevinske radove, a dio radova napravili bi svojim dobrovoljnim radom. No kako se približavao datum potrebnog uređenja za obilježavanje, grad Pleternica im nije dao odobrenje, čak što više objekt elektrane je ogradio visokom žičanom ogradom. No članovi Građanske inicijative Kuzmica, organizirali su obilježavanje ove visoke obljetnice koje u svom životu čovjek može doživjeti samo jedan put.

PA073340U svom programu „Stoljeće svijetla u Zlatnoj dolini“ na svečanoj akademiji u društvenom domu u Kuzmici upoznali su sve s dugom povijesti gradnje male hidroelektrane, tada 6. listopada 1912. g., prije sto godina šeste u Hrvatskoj, koja je za stanovnike Kuzmice i cijele Požeštine značila puno. O značaju elektrane i samoj obljetnici govorili su predsjednik Građanske inicijative mr. oec. Miro Rašić, zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha, akademik Božo Udovičić a svoja sjećanja kao malog dječaka vezano uz Munjaru iznio je naš najpoznatiji vinar Ivo Enjingi. – Djed je sa kolima vozio trupce u pilanu na rezanje, a o Munjari koja proizvodi struju, svjetlo svi su pričali. Ja sam molio djeda da me poveze da vidim to čudo, čak sam i učiteljicu molio da izostanem jer to je sa konjskim kolima bio pothvat od cijelog dana. Sjećam se dolaska i moga čuđenja tim velikim strojevima i turbinom, a tro mi je ostalo u sjećanju do danas. Mislim da je pred svima nama zadatak da to obnovimo, jer nekada smo išli u korak s Europom i možemo se time podičiti pred Europom – rekao je Ivo Enjingi.

Među prvima smo radili hidroelektrane u Europi, još 28. kolovoza 1895., puštena je u pogon prva hrvatska hidroelektrana Jaruga, koja je druga najstarija hidroelektrana u svijetu i prva u Europi. Tada smo bili u vrhu, a svoju povijest ne smijemo zaboraviti istakao je akademik Udovičić, ovaj svijetli primjer Kuzmice.

Učenici iz župskog zbora Ptičice otpjevali su nekoliko pjesma, prikazan je i 15-minutni film o samo povijesti struje i elektrane Kuzmica, te povijest samog naselja Kuzmice i njenih povijesnih objekata koje treba obnoviti i prikazati javnosti, iskoristiti u turističke svrhe. Svi učesnici akademije obišli su sadašnje stanje HE Kuzmica i fotografirali se za povijest.