Nedjelja, 23 Rujan 2018 11:44

Glazbena grupa Šljivova grana iz Grabarja obilježila 18. rođendan od osnivanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

GRABARJE – „Evo baja evo Grabarčana, naše ime Šljivova je grana“ – riječi su bećarca koji je odjekivao uz veselu svirku u Grabarju. Dvorana Vatrogasnog doma bila je premala za sve goste i uzvanike na druženju i fešti svirača glazbene grupe koja nosi ime „Šljivova grana“. Bila je to proslava njihovog 18. rođendana od osnivanja i kako kažu, postali smo punoljetni, iako su svi oni prošli više od polovice svog životnog puta.

Riječ je o četveročlanoj skupini koja ne svira zabave, svadbe ni u ugostiteljskim objektima, već u različitim prigodama članovima grabaračkih udruga, te svojim znancima i prijateljima, a unatoč tomu prokrstarili su cijelom zemljom svirajući od Jadrana pa do krajnjeg istoka naše zemlje. Članovi su Pavao Grandić, koji im je harmonikaš, šef, dirigent i skladatelj, zatim Ivan Abibović gitarista i tekstopisac, Pavao Stasny na bubnju i donedavno Stipo Ljubičić s gitarom.

- Ženska mladež DVD Grabarje bila je 2000. godine u vatrogasnom kampu u Fažani kada smo ih posjetili i zasvirali što je začetak rada sastava – kazao je u povijesnom osvrtu na njihovo djelovanje Abibović, a Darko Marenjak prilikom tog osnivanja slikao ih je te im u ovoj prigodi uručio uvećane fotografije!

Tijekom nastupa širili su prijateljstvo i predstavljali svoj kraj uveseljavajući ljude. Posebno su bili zapaženi na seljačkim prosvjedima u ožujku 2010. godine kada su zapjevali svoju pjesmu „Ima nas i poštenjaka“ koju ljudi znaju pod imenom „Imao bi da sam krao“ što su prenijeli svi mediji i na državnoj razini čime su pronijeli slavu Grabarja, a nastupili su i u „Plodovima zemlje“ HTV-a sa pjesmom „Mlikari“!

Ističu suradnjom sa brojnim udrugama ovog kraja, te šire pa su ih ovom prigodom pozdravili predstavnici Zavičajnog KUD Rama, Hrvatske knjižnice Pleternica,  KUD Šijaci iz Biškupaca, KUD Požeška dolina iz Požege, Češke besede iz Bjeliševca,  Udruge pjesnika i slikara „Matko Peić“ iz Požege, vinar Marinko Markota, umirovljeni učitelj Stjepan Vrkljan, čelnici ovdašnjih folkloraša i vatrogasaca ali i mnogi drugi.  Uz „Šljivovu granu“ tijekom cjelovečernjeg druženja nastupile su tamburašice „Bećaruše“ i TS „De Gotho“ iz Grabarja, ženska pjevačka skupina KUD „Poljadija“, muška pjevačka skupina Grabarčani i mnogi drugi.