Srijeda, 19 Rujan 2018 09:30

PROJEKT “EDWARD” – Preventivna akcija za Europski dan bez poginulih u prometu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PU POŽEŠKO-SLAVONSKA -

POŽEGA – Na području cijele Hrvatske 19. rujna će u sklopu projekta „EDWARD“ – biti obilježen Europski dan bez poginulih u prometu. Riječ je o preventivnom projektu koji je 2016. godine pokrenula Europska mreža prometne policije (TISPOL) uz potporu Europske komisije.

Svrha ovog projekta je da svi sudionici u prometu kritički promisle – makar i na nekoliko minuta – o rizicima s kojima se suočavaju i o rizicima kojima izlažu ostale sudionike u prometu. Dugoročni cilj ovog europskog projekta je smanjivanje i održavanje niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu te senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova sotga će policijski službenici na području PU požeško-slavonske sutra pojačati preventivno-represivne aktivnosti, najavila je na konferenciji za novinare glasnogovornica Nikolina Janković. Podsjetila je kako se tijekom ovog tjedna, na području PU požeško – slavonske provodi i preventivno – represivna akcija usmjerena na nadzor uporabe mobitela i drugih uređaja te korištenja sigurnosnog pojasa.

Projekt EDWARD podržava svih 30 država članica spomenute Europske mreže prometne policije. Godine 2016. kada je projekt počeo, sudjelovala je 31 država i na dan održavanja akcije zabilježene su 43 smrtno stradale osobe što je za 39 posto manje nego 2015. godine. Sljedeće, 2017. godine, akciji se pridružila 31 država a u 16 država nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj. Prema podacima za Republiku Hrvatsku, u osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama 215 osoba je poginulo, a 1,868 je bilo teško ozlijeđeno. Na EDWARD dan 2017. godine u Republici Hrvatskoj poginula je jedna osoba.

Glasnogovornica je također najavila i obilježavanje Dana policije i blagdan sv. Mihovila svoga zaštitnika. Policijska uprava Požeško-slavonska obilježit će polaganjem vijenaca 27. rujna ispred spomen obilježja stradalih hrvatskih branitelja na Trgu 123. brigade, održavanjem svete mise u crkvi sv. Lovre, te manifestacijom Dani otvorenih vrata policije na Trgu sv. Trojstva u Požegi.
Što se tiče sigurnosnih pokazatelja tijekom kolovoza 2018. godine na području u nadležnosti Policijske uprave požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 49 djela po službenoj dužnosti, 13 djela po privatnoj tužbi te osam djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon, sveukupno 70 kaznenih djela.

- Ako promatramo kaznena djela po službenoj dužnosti, zabilježeno je smanjenje za sedam djela u odnosu na prethodni mjesec ili 12,5%. Na području PP Požega zabilježeno je 30 djela (jedno više nego u prethodnom mjesecu), na području PP Pleternica 13 djela (šest više nego u srpnju), dok je na području PP Pakrac zabilježeno šest djela (14 manje nego u prethodnom mjesecu) – istakla je glasnogovornica Janković nastavljajući kako je od ukupnog broja djela, 25 bilo s poznatim počiniteljem, a preostalih 24 s nepoznatim te da su provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji otkriveni za još 18 djela (15 iz tekućeg i tri iz ranijih mjeseci) pa je koeficijent naknadne otkrivenosti u promatranom mjesecu 75,0%, a razriješenost 87,8%.

Tijekom kolovoza ove godine zabilježeno je ukupno 11 prekršaja narušavanja JRM-a, za čije je počinjenje prijavljeno 14 osoba, dok je u prethodnom mjesecu zabilježeno 14 prekršaja, a prijavljeno 13 osoba. Najbrojniji su prekršaji iz članka 13. (tuča, vika i galama) – zabilježena su četiri prekršaja. Zabilježena su i tri prekršaja iz članka 17. (omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika), dva prekršaja iz čl. 6 (drsko ponašanje) te po jedan iz čl. 19. (davanje alkohola maloljetnicima) i čl. 30 (držanje životinje bez nadzora).

- Prijavljeno je kao što je već navedeno 14 osoba, odnosno 12 muškaraca i dvije žene. Javni red i mir se najčešće narušavao na ulici i to u vremenu od ponoći do šest ujutro (šest prekršaja). U mjesecu kolovozu evidentiran je i 51 prekršaj iz ostalih zakona, a prijavljeno je 56 osoba, što je za 19 prekršaja, odnosno 15 osoba manje u odnosu na prethodni mjesec – nastavila je glasnogovornica Janković.

Što se tiče prometnih nesreća na cestama u nadležnosti Policijske uprave požeško-slavonske tijekom kolovoza zabilježeno je ukupno njih 56 u kojima su ozlijeđene 24 osobe – sedam teško i 17 lakše ozlijeđeno. U mjesecu srpnju zabilježene su 43 prometne nesreće, u kojima su nastradale 22 osobe. Jedna osoba je poginula, šest je teško, a 15 lakše ozlijeđeno.
- Među ozlijeđenima najviše je vozača – 16 osoba (pet je teško i 11 lakše ozlijeđeno), slijede putnici – 6 osoba (dvije su teško i četiri lakše ozlijeđene) i pješaci (dvije osobe lakše ozlijeđene). Inače u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 112 osoba, od čega njih 11 pod utjecajem alkohola. Promatramo li vrste prometnih nesreća najviše ih je vezano za slijetanja vozila s ceste – deset prometnih nesreća (četiri su osobe teško i dvije lakše ozlijeđene) i bočne sudare – devet nesreća (četiri osobe su lakše ozlijeđene). Najčešća okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći je brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima) – dovela je do 13 nesreća (u kojima su tri osobe teško i pet lakše ozlijeđeno) – pojasnila je glasnogovornica Janković zaključujući kako je u nadzoru prometa u kolovozu ove godine zabilježeno je ukupno 766 prekršaja, na području PP Požega 427, na području PP Pleternice 188, a na području u nadležnosti PP Pakrac 151 prekršaj, a najveći broj prekršaja odnosi se na nedopuštenu brzinu – 390 prekršaja i nekorištenje sigurnosnog pojasa – 113 prekršaja.