Nedjelja, 16 Rujan 2018 11:11

Jakšički folkloraši ugostili sedam društava i prikazali baštinu svojih krajeva

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

17. SMOTRA FOLKLORA „PJESMOM U JESEN“ -

JAKŠIĆ - Uz topote konja orile su se pjesme uz igru i ples ulicama Jakšića od zgrade Općinske uprave do pozornice na školskom igralištu gdje je održana središnja tradicionalna manifestacija 17. godinu za redom “Pjesmom u jesen”. Ljepotu običaja koji se čuvaju od zaborava predstavili su, uz domaći KUD “Slavonija” iz Jakšića, KUD “Berda” iz Brestovca, KUD “Hrvatskih željeznica” Varaždin, Folklorni ansambl “Petrinjčica” iz Petrinje, Matica Slovačka “Kukučin Kuntarić” Jakšić, Folklorni ansambl “Šiljakovina” Šiljakovina kod Zagreba, Češka beseda Hercegovac i KUD “Đeram” Viljevo.

Riječi pozdrava svim gostima i članovima društava koji su došli uljepšati manifestaciju uputio je predsjednik HKUD-a “Slavonija” Dario Pažin dok je u ime požeško-slavonskog župana sve nazočne pozdravio tajnik Požeško-slavonske županije Željko Obradović.

Smotru je u nazočnosti svog zamjenika Mile Barišića otvorio načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević koji je zahvalio svima na odazivu i naglasio kako su upravo smotre folklora mjesto na kojem se može predstaviti bogata tradicija i baština svog kraja.

Nastupio je na manifestaciji mladi tekstopisac i pjevač Luka Žiberna iz Jakšića, veliki zaljubljenik u operu i mjuzikle. On ima velik broj nagrada s različitih natjecanja iz pjevanja, a uz to još svira klavir i gitaru. Luka smatra da glazba živi u njegovom srcu i ona je njegov svijet.

Na manifestaciji su se predstavili sa svojim proizvodima i OPG-ovci s područja općine Jakšić.

Nakon završetka smotre u svom stilu predstavili su se i nastupili tamburaši Garavi koji su svojim nastupom začinili ljepotu slavonske tradicije i običaja.