Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 12:20

Radionica programiranja s micro:bitovima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA POŽEGA -

POŽEGA - Proteklog tjedna u prostorijama Gradske knjižnice Požega održana je radionica o Micro:bitovima za učenike osnovnih škola u suradnji Gradske knjižnice i Insitituta za razvoj i inovativnost mladih. Na radionici su se polaznici upoznali s osnovama korištenja micro:bita te gdje mogu pronaći dodatne edukacijske materijale. Zahvaljujući edukatoru iz Croatian Makers g-dinu Hrvoju Ćosiću, radionica je prošla u ugodnoj radnoj atmosferi, odličnom timskom radu te pokazala da takvih sadržaja nikad dosta.S8000 Microbit 600px

Croatian Makers je projekt udruge Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM. IRIM je privatno financiran, iako se natječe i na raznim natječajima za odgovarajuće programe. Fokus mu je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja za mlade u Hrvatskoj i drugim zemljama, kako bi postali ravnopravni građani 21. stoljeća. No, pri tome STEM aktivnosti vidi kao alat za postizanje još važnijih kompetencija: ključnih vještina kao što su vještine učenja, rješavanja problema, suradnje, komunikacije, kao i osobina ličnosti kao što su znatiženja, incijativa, upornost, prilagodljivost, društvena i kulturološka svjesnost. Najveći projekti IRIM-a trenutno su Croatian Makers robotička liga, koja uključuje preko 360 škola i drugih ustanova, s 1800 doniranih robota, te STEM revolucija, s oko 22.000 doniranih BBC micro:bita, što je najvećim dijelom financirano najvećom crowdfunding kampanjom u Hrvatskoj. Naravno, donirana oprema u sklopu ovih i drugih akcija samo je osnova za naše projekte koji se izvršavaju snažnim razvojem i distribucijom edukativnih sadržaja i suradnjom s nastavnicima i obrazovnim ustanovama.

BBC Mirco:bit je nastao na BBC-ovoj incijativi da se Velika Britanija ponovno vrati na programersku scenu iz 1980-ih, kada je BBC Micro plasirao njihovo vlastito mikroračunalo. Nakon kraćeg istraživanja britanske vlasti su došli do informacija koju upućuju da UK sada zaostaje u računalnoj znanosti za nekim drugim zemljama i da mnoga djeca vjeruju da će ih poslovne ponude u budućnosti odvesti na rad u druge zemlje.

Ovo je posebno vrijedilo za gaming industriju, u kojoj UK drži šesto mjesto, ali broj programera iz Ujedinjenog Kraljevstva je u stalnom padu. U 2015, kada je BBC najavio da će sklopiti partnerstvo s nekim proizvođačima hardvera i softvera, te pružateljima usluga kako bi stvorili platformu pogonjenu mikrokontrolerom s jednom matičnom pločom, tada je čitavi obrazovni sektor Ujedinjenog Kraljevstva stao na noge i poslušao ih.

Cilj micro:bit projekta nije bio predstavljanje još jednog računala ili mikrokontrolera na jednoj jednostavnoj pločici, već im je cilj bio stvoriti besplatni uređaj za djecu s maksimalnim edukativnim učinkom na njih. Micro:bit je dizajniran da radi na mobitelima kako bi potaknuo na povećanje kreativnosti u školskim klupama, i s micro:bitom svatko može stvoriti vlastiti smart uređaj s tek nekoliko redaka koda.

Gradska knjižnica Požega posjeduje 40 micro:bitova koji se mogu posuditi kao i knjige.

Galerija slika