Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 10:56

Najstarije pohodište okupilo brojne vjernike

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

SVETKOVINA MALE GOSPE U KUTJEVU

KUTJEVO - Brojni vjernici proslavili su svečanim euharistijskim slavljem blagdan Male Gospe u njenom najstarijem pohodištu na kontinentalnom dijelu Hrvatske, u Kutjevu. Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je mjesni požeški biskup, msgr.dr. Antun Škvorčević, kojemu je kutjevački župnik vlč. Marijan Đukić zaželio dobrodošlicu kao i svim vjernicima koji su stigli iz cijele Požeštine i šire.
Nekada su se slijevali brojni vjernici u Kutjevu, o blagdanu Male Gospe iz gotovo svih udaljenih krajeva od Moslavine i Bilogore, do zapadne i istočne Slavonije, Baranje i Srijema. Još iz turskih vremena postoji predaja o čudotvornoj slici Majke Božje Kutjevske. Tako je sačuvana legenda da je drvena crkva u Kutjevu ostala i za velikih požara i pustošenja. Svaki onaj tko bi se usudio dirnuti u čudotvornu sliku Majke Božje, za koju postoji zapis da datira iz 1511. godine, bivao je kažnjen.
Za razliku od prijašnjih vremena Malu Gospu danas dolaze štovati vjernici u Kutjevo iz okolnih župa, gradova Orahovice, Slatine, Našica, Pleternice, Požege i gotovo svih mjesta u Požeškoj kotlini.
U jednom periodu tradicija se i štovanje Nebeske Majke u Kutjevu iz tko zna kojih razloga počela zapostavljati. U ovom novijem nastojanja su da se štovanje Nebeske Majke u Kutjevu digne na dostojnu razinu.
U homiliji biskup je rekao hodočasnicima da Marija i ovdje u Kutjevu s njima zapodijeva topli, brižni, majčinski razgovor, podsjećajući ih tko su oni u Isusu Kristu, te da se s ovog hodočašća neće vratiti kućama prazni. Tumačeći naviještenu Božju riječ, biskup je istaknuo koliko je važno da ne dopustimo biti duhovno zagušeni površnim i pojednostavljenim pristupima čovjeku u javnim medijima, na političkoj i drugim razinama društvenog života u Hrvatskoj, nego da povjerujemo Božjoj riječi kako je Isus Krist, rođen od Blažene Djevice Marije jedini moćan pobijediti zlo i smrt, te da on može biti naš mir ako ga poput Marije stavimo na prvo mjesto u svom osobnom, obiteljskom i javnom životu. Pozvao je nazočne da na ovom hodočašću provjere koje su mjesto u svom životu dali Isusu Kristu i za što se zauzimaju obiteljski i javno, kakve perspektive otvaraju svojim opredjeljenjima. Potaknuo ih je da mole kako bi u našoj domovini bilo političara, gospodarstvenika i drugih javnih djelatnika koji se u svom djelovanju neće ravnati po diktatu javnog mnijenja nametnutog u interesu određenih ideologija i interesnih skupina, nego po Isusovim evanđeoskim vrijednostima, i koji će se – ponosni na svoju kršćansku vjeru – zauzimati za moralna načela u osobnom i javnom životu. Izrazio je uvjerenje da nazočni hodočasnici osjećaju kako se u Hrvatskoj mnogo toga može pokrenuti na bolje, ako u dubini svoga bića budemo spremni svoje srce oslobađati od negativnosti, sebičnosti i zla. Zamolio je Mariju, koja je stoljećima u ovom svetištu ljudima posredovala Božju istinu o čovjeku, da i danas majčinski svakom hodočasničkom srcu približi veličinu života po Bogu, i da im svojim zagovorom pomogne u skladu s time živjeti.
Između ostalih vjernika na svečanom euharistijskom slavlju bio je i kutjevački gradonačelnik Josip Budmir te predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić.